2022. március 18., péntek

Liszt a pódiumon, Petőfi a nézőtéren

Sopron, Petőfi tér 3.


 

Sopronban a Petőfi tér és a Liszt Ferenc utca sarkán eklektikus stílusú egyemeletes épület áll, amely ma a Kozmutza Flóra nevét viselő általános iskola otthona. Egykor jeles szerepet töltött be Sopron művészeti és társas életében, mint a Kaszinó székháza.


 

Története 1789-ig nyúlik vissza: eredeti formájában ekkor építtette Ringer József tervei alapján gróf Pejachevich Károly. Kétemeletes saroképület volt, klasszicizáló későbarokk stílusban. Karzatos emeleti báltermében húsz zenész számára, az alsó kisebb teremben tizennyolc zenekari tagnak készült orkeszter is volt, így az épületben nemcsak bálokat tartottak, hanem remek helyszínnek bizonyult hangversenyek számára is.

1829. január 30-án itt rendezték meg azt a hangversenyt, amely mintegy közvetlenül megelőzte a Sopron zenei életében oly nagy jelentőségű Soproni Zeneegyesület (Oedenburger Musikverein) megalakulását: id. Kurzweil Ferenc betanításával és vezényletével helyi muzsikusok előadták Haydn: Évszakok című oratóriumát, majd március 6-án a Teremtést is. Ugyanez év március 25-én a kisteremben megtartott összejövetelen határozták el a Zeneegyesület megalakulását.

A jelentős helyi zenei megmozdulások mellett az épület történetének különlegessége, hogy három hangversenyt adott benne Liszt Ferenc.

A hangversenyekről részletesebben írtam a Papageno oldal Kataliszt blogjában, itt most összefoglalásukat adom.

Az első koncertet csak valószínűsíteni tudják a kutatók, hogy itt történt, de a valószínűség nagyon-nagyon erős. Ez a csodagyerek Liszt élete első nyilvános fellépése volt 1820. októberében a pontos nap nem ismert. S hogy miért Sopronban lépett először közönség elé a 9 éves kisfiú? Mert akkoriban Sopron volt a Liszt család lakóhelyének, az alig 20 km-re fekvő Doborjánnak (ma Raiding, Ausztria) közigazgatási székhelye. 


 

Az említett Papageno-posztból elolvashatjuk műsorát és azt, hogy gyerekkori barátja Frankenburg Adolf mint szemtanú hogyan emlékezett az eseményre.

Kerek húsz év múlva, 1840-ben járt Liszt Ferenc ismét Sopronban, már mint európai hírű zongoravirtuóz. Árvízi hangversenyei után az egész ország hangos volt a még nem is egészen harminc éves művész nevétől, amikor február 18-án ismét hangversenyt adott Sopronban az időközben tűz martalékává vált, de még szebbre újjáépített Kaszinóban, amelynek bevételét helyi jótékony célokra ajánlotta fel. Másnap Lisztet Sopron város díszpolgárává választották.

Ezen a koncerten volt jelen a Sopronban katonáskodó Petőfi, akkor még Petrovics Sándor, aki barátai segítségével úgy szökött ki a laktanyából, hogy ott lehessen, s aki ezért másnap kurtavasat kapott büntetésből...

Liszt 1846-os magyarországi látogatásakor újra adott hangversenyt a soproni Kaszinóban. Ez a koncert nyári időszakban, augusztus 3-án volt, mégis hatalmas érdeklődés kísérte. Műsora a szokásos operaparafrázisokból, Schubert-dalokból és magyar ábrándokból állt. A 400 ezüst forint bevételt ismét jótékony célokra ajánlotta fel. Ugyanaznap a megyegyűlés Lisztet Sopron vármegye táblabírájává avatta, s a város egy színezüstből készült karmesteri pálcával ajándékozta meg.  

Liszt Ferenc legközelebb csaknem három évtized múlva, 1874-ben hangversenyezett Sopronban, akkor már a közelben álló új Kaszinóban (ma a Magyar Művelődés Háza, Széchenyi tér 15.).

1893-ban, Liszt halála után hét évvel az épület tőszomszédságában Sopron városa szobrot állított a zeneszerzőnek, emlékezvén itteni koncertjeire. Alkotója Tilgner Viktor pozsonyi születésű, Bécsben működött szobrászművész volt. A mellszobrot 1977-ben a Magyar Művelődés Háza előtt, annak Templom utcai oldalánál állították fel.

Itt pedig, az egykori Kaszinó épületénél két emlékjel is idézi Liszt alakját.  Az 1820. októberi koncert emlékét márványtáblán örökítették meg a mostani épület Liszt Ferenc utcai oldalán.  A zongorázó Liszt domborművű portréja Szakál Ernő alkotása.  


 

Újabb emlékjel a járdába ágyazott kis tábla, mely azt jelzi, hogy az épület a soproni Liszt Ferenc sétaút harmadik állomása. Virtuális útvonalat kialakítva ugyanilyen módon elhelyezett bronztáblákkal jelölték meg azokat a legfontosabb épületeket, ahol élete során Liszt megfordult, illetve ahol ma emlékét ápolják. A további állomások: Fő tér 8., Templom utca 6., Széchenyi tér 15., Szent György utca 12. Ezek közül a közelmúltban már jártunk a Fő tér 8. alatti Storno-házban, és tervezem a többi emlékhely bemutatását is.

Végül ismételten ajánlom a Papageno oldalon az erről az emlékhelyről írt részletesebb posztot, ahol több kép is látható és a témához kapcsolódó zenét is hallgathatunk. 

Liszt Ferenc további emlékhelyei a Zenevándor blogban:

Budapest I. Fő utca 11-13. Andrássy Gyula budai palotája

Budapest I. Fő utca 30-32. A Budai Zeneakadémia

Budapest I. Krisztina körút 55. Egyszervolt mesepalota Budán

Budapest I. Országház utca 5. A félkarú zongoraművész budai otthona

Budapest I. Úri utca 43. Liszt Ferenc legjobb barátja

Budapest V. Apáczai Csere János utca 4. Pest első luxusszállodájának zenei emlékei

Budapest V. Báthory utca 24. Az utolsó német színház Pesten

Budapest V. Deák Ferenc utca 1. A pesti "Angol királynő" 

Budapest V. Ferenciek tere 7. Liszt Ferenctől az Illés együttesig: az egykori ferences kolostor

Budapest V. Hold utca 5. Muzsikáló ház a Lipótvárosban 

Budapest V. Irányi utca 1. Itt állt Zeneakadémiánk legelső otthona

Budapest V. Március 15. tér 9. Belvárosi Főplébániatemplom

Dáka, Batthyány kastély: Kastély zenei és történelmi sorsfordulókkal

Fót, Vörösmarty utca 2. Plébániatemplom: Liszt Ferenc Fóton

Győr, Káptalandomb 1. Püspökvár

Győr, Kazinczy utca 20. Győr krónikásának háza

Győr, Liszt Ferenc utca 13. Itt volt Liszt győri hangversenye

Harka, Nyéki utca 2. Liszt és az aranytorkú harkai dalárda

Kalocsa, Szent István út 2-4. Nagyszeminárium. Itt is járt Liszt Ferenc

Kalocsa, Szentháromság tér: Zenei pillanatok a főszékesegyházban

Kalocsa, Szentháromság tér 1. Érseki palota: Liszt és a kalocsai érsek

Kőszeg, Schneller István utca 2-4. A kőszegi Bálház zenei emlékei

Mecseknádasd, Liszt utca 75. Itt született Liszt első magyar darabja

Mohács, Szepessy tér 6. Liszt pihenője

Pécs, Király utca 15. Hangversenyek a Hattyú-házban

Pécs, Mária utca 2. Egy színház hűlt helye

Sopron Fő tér 8. Storno-ház. Járt itt Mátyás király és Liszt Ferenc

Sopronhorpács, Fő utca 2. Széchényi-kastély

Székesfehérvár, Városház tér 5. Liszt a fehérvári püspöknél

Tetétlen, Liszt Ferenc utca 2. Liszt házikója

Tetétlen, Liszt Ferenc utca 6. Zichy-kastély: A félkarú zongoraművész kastélya


 

 


 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése