2022. március 19., szombat

Bartók afrikai szállodája

Biskra, avenue Hakim Saadam: AN Hotel

Algéria

 


A mai AN Hotel a 19. század végén épült Biskra város központjában neo-mór stílusban. Akkor Hotel Transatlantique volt a neve és a város legelőkelőbb szállodájának számított. Ma is nyilvánvalóan a város legjobb szállodáinak egyike.

Ma... (https://an-hotel-biskra.booked.net/)

... és egykor (google.com/maps, Laich E)

 

1913-ban itt szállt meg Bartók Béla, amikor Biskrában és a környékbeli oázisokban gyűjtött népzenét. Június 10. körül érkezett felesége, Ziegler Márta társaságában fonográffal és viaszhengerekkel felszerelkezve, otthoni előzetes arab nyelvi tanulmányok után. Szeptember elejéig szeretett volna maradni, ám belázasodott és két hét után haza kellett utaznia. De így is gyűjtött 118 hengernyi anyagot!


Gyűjtésének eredményeként 1917-ben jelentette meg A biskra-vidéki arabok népzenéje című tanulmányának első részét a Szimfónia című folyóiratban, majd annak megszűnése után a teljes tanulmány 1920-ban német nyelven jelent meg a Zeitschrift für Musikwissenschaft című berlini folyóiratban.

2004-ben a szálloda egyik közösségi termében háromnyelvű - magyar, francia és arab - táblát állítottak Bartók emlékezetére.

 

infovilag.hu
 

Sőt, ha megnézzük ezt a videót, ebből kitűnik (2'20"-nél, majd 3'44"-nél), hogy van egy Pavillon Béla Bartók-nak nevezett helyiség is a szállóban, ami talán éppen az a szoba, ahol Bartók annak idején megszállt. 

 

A videofelvételen sajnos éppen csak feltűnnek a feliratok és a szobára is csak egy pillantást vethetünk, de a bloggernek az az érzése, mintha kis Bartók-emlékszobaként rendezték volna be.

Jó lenne erről többet tudni, de sajnos semmit nem írt róla a magyar sajtó; az emléktábláról is csak egyetlen említés található annak kapcsán, hogy 2006-ban Sólyom László köztársasági elnök járt a szállodában és helyezett el koszorút. 

 

A további Bartók Béla-emlékhelyek a Zenevándor blogban:

Baja, Jókai utca 19. A bajai Éber Emlékház

Baja, Szentháromság tér 6. Itt volt Bartók bajai hangversenye

Balatonberény, Kossuth Lajos utca 14. Bartók Balatonberényben 

Békéscsaba, Andrássy út 1. Bartók egyik kedvelt vidéki koncerthelyszíne

Budapest I. Bécsi kapu tér 7. Itt (is) találkozott Thomas Mann és Bartók

Budapest, I. Szilágyi Dezső tér 4. Bartók otthona 1922-1928

Győr, Bartók Béla út 29. Bartók emlékkő Győrben 

Kecskemét, Katona József tér 5. A kecskeméti színház zenei emlékei

Szombathely, Kisfaludy utca 9. Zene a Savaria Múzeumban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése