2022. március 30., szerda

Egy nagykanizsai nagypolgári otthon zenei emlékei

Nagykanizsa, Sugár út 12. Blumenschein-palota

 

 

Nagykanizsa belvárosában, frekventált helyen, a Sugár út és Rozgonyi utca sarkán eklektikus stílusú épület áll. A helyiek Blumenschein-palota néven ismerik.

 


Építészeti szempontból ez a város egyik legegységesebben fennmaradt palotája s egyúttal legimpozánsabb magánháza. Fénykorában, az 1900-as évek első három évtizedében – úrnője révén – a zene otthona is volt. Az úrnő, Blumenschein Vilmosné Kohn Hedvig ugyanis kiválóan zongorázott, s házába vonzotta a zeneszerető kanizsaiakat és a városba látogató művészeket.

Blumenscheinné apja, Kohn Henrik évtizedeken át magán zenetanárként (zongora) működött Nagykanizsán. Az 1864-ben Nagykanizsán született Hedvig művészi fokon zongorázott. Feltételezhető, hogy apja tanította, majd olyan tehetségesnek bizonyult, hogy tanulmányait 1876 szeptemberétől két tanéven át a bécsi zeneakadémián folytatta. Ám nem lett hivatásos muzsikus, a polgári családi életet választotta: 1887 októberében férjhez ment Blumenschein Vilmos gabonakereskedőhöz. Két fia és egy lánya született. Nem egészen egy évtizede élt házasságban, amikor családja nagy örökséghez jutott (a részleteket ITT érdemes elolvasni), s egyik fivérével felépíttették a Sugár úti palotát. 

Hedvig és családja otthonát  harminc éven át élénk és színvonalas zenei élet töltötte be. A ház úrnője gyakran fellépett zongoristaként különböző helyi hangversenyeken, s mellette otthona a házimuzsikálás fontos kanizsai színhelye lett. Férjével sokszor látta vendégül a Kanizsára látogató muzsikusokat; velük is, vagy csak maguk között, illetve kanizsai barátaikkal zártkörű hangversenyeket, házimuzsikálásokat is szoktak rendezni. 

A palota legszebb órái közé tartozhattak azok az alkalmak, amikor Szigeti József, minden idők egyik legnagyobb hegedűművésze volt a ház vendége. Szigeti többször járt Kanizsán, felnőtt, világhírű művészként is, de az első néhány alkalommal még csodagyermek korában. Édesapjával együtt itt, Blumenscheinéknél lakott és hangversenyein Hedvig kísérte zongorán. Erről részletek ITT találhatók.

Hedvig gyermekei közül Klára (Orováné Bodó Klára) hasonló életutat járt be, mint édesanyja, de ő az énekes zene területén. Még lánykorában, de később óbudai ügyvédfeleségként is gyakran fellépett igényes műsorral, volt koncertje a Vigadóban is. Az 1910-es, 1920-as években többször hazajött Kanizsára, olyankor édesanyjával közösen adott dalestet.

Thúry György Múzeum

 

A Blumenschein-palota aranykora 1932-ig tartott, amikor a házaspár eladta és leányukhoz költözött Óbudára. A szülőföldből való kiszakadást nem sokkal élték túl. Néhány hónap múlva, még költözésük évében váratlanul elhunyt a férj, majd alig egy év múlva, 1933 júniusában Blumenschein Vilmosné gyászjelentése is megérkezett Nagykanizsára. Mindkettőjüket az óbudai izraelita temetőben helyezték örök nyugalomra.

A muzsikáló család történetével foglalkoztam a Papageno oldal Kataliszt blogjában is. Azt a posztot azért érdemes megnézni, mert publikáltam benne a csodagyerek Szigeti József egy Londonból írt levelét az "édes Hedvig néni"-nek, szóltam az épület Blumenscheinék utáni sorsáról és jóval több fényképet és dokumentumot is megmutattam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése