2022. március 8., kedd

Kacsóh vagy nem Kacsóh ?

Kecskemét, Kossuth tér: Kossuth Lajos-emlékmű

 

Kossuth Lajos két és fél méter magas bronzszobrát 1906-ban avatták fel Kecskemét központjában. Alkotója a bajai születésű, akkor még csak harmincas évei elején járó Telcs Ede.


 

A lobogó köpenyű, jobbját lelkesítően felemelő, erőt sugárzó főalak nagygalléros útiköpenyt visel, bal kezében darutollas kalap.

E hagyományos Kossuth-ábrázolás mellett az emlékművet a főalak lábai alatt ülő – aktfiguraként megjelenített – mellékalak teljességgel egyedivé teszi. Róla maga Telcs Ede mondotta, hogy ugyan Rodin: Gondolkodó című híres szobrához nagyon hasonló pózba ültette, de megfeszített izmokkal, készen rá, hogy ha Kossuth „mégegyszer azt üzeni”, a kezében tartott kiegyenesített kaszával rögtön rámenjen az osztrákra…



 

A kecskeméti hagyomány szerint a mellékalak modellje Kacsóh Pongrác volt. Érdemes kicsit utána keresgélni, lehet-e valóságalapja. Tény, hogy Kacsóh Pongrác, eredeti foglalkozását tekintve matematika és fizika tanár, 1909 és 1912 között Kecskeméten élt és dolgozott. A főreáliskola igazgatója volt, mellette erőteljes szerepet játszott Kecskemét zenei életében is.

A szobor viszont korábbi: elkészítésével 1903-ban bízták meg Telcs Edét, aki 1905 nyarán mutatta be a kecskemétieknek mindkét alak agyagmintáját.

A 30 éves Kacsóh abban az időben éppen fő művét, a János vitéz daljátékot komponálta, illetve az 1904-es bemutató után a sorozatos előadások sikerét élvezhette. Hogy Telcs Edével egyáltalán ismerték-e egymást, ült-e modellt a szobrásznak, egyelőre nem sikerült kideríteni: valamennyi fellelt forrás, még a szobor történetét részletesen feldolgozó könyv is csak szájhagyományként említi a helyzetet. 

Érdemes ebből a szempontból megnézni Kacsóh két fényképét: mindenki eldöntheti maga, hogy tényleg ő lehetett a modell, vagy csak alkati a hasonlóság.

 



Azért érdekes lehetett az 1909-ben Kecskeméten megrendezett országos dalosünnep, amelynek több protokoll-eseménye – Kacsóh részvételével! – éppen itt, a szobor körül zajlott. Akár ült modellt Kacsóh a mellékalakhoz, akár nem, feltűnhetett, hogy van némi hasonlóság az aktszobor és a főreáliskola tekintélyes igazgatója között… 

Viszonyítási pontnak még itt van Kacsóh kecskeméti mellszobra a Katona József parkban:


A témáról korábban a Papageno Kataliszt blogjában is írtam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése