2022. március 30., szerda

Itt élt gyerekkorában Mozart kedves "Gaulimauli"-ja

Salzburg, Goldgasse 14.

Ausztria

 

 

Salzburg kétségtelenül Mozart városa; legismertebb pontja a Getreidegassén álló Mozart-szülőház, ami nem csak Salzburg és nem csak a zenei világ, hanem kategóriától függetlenül is a világ egyik leglátogatottabb épülete és múzeuma.

Ám Salzburg nem csak ebből áll. Számtalan olyan érdekes emlékhely létezik benne, amelyek csak érintőlegesen kapcsolódnak Mozarthoz, viszont árnyalják, kiteljesítik a róla alkotott képet és más érdekes emberekkel is megismertetnek.

Ilyen érdekes ember volt a muzsikus Franz Jakob Freystädtler (1761-1841), akit Mozart egyik kis kánonában tett halhatatlanná:

 

 

Blőd szövege borközi állapot szüleménye, rögtönzése lehet, benne (valószínűleg) bécsi kocsmárosok neveivel:  „Kedves Freystädtler, kedves Gaulimauli, kedves sündisznó, hát hova lesz a menet? Fintóhoz, vagy Sculettihez? De biztos egyikhez sem, sőt nem is Freystädtler, hanem Lilienfeld úr megy a Kitschához”.

Nos, a kis darab címzettje, Franz Jacob Freystädtler salzburgi kórusénekes fiaként született. Ő maga is templomi énekesfiúként kezdte szülővárosában, miközben orgonaórákat vett Michael Haydn apósától és 1777 után néhány évig a Szent Péter főapátsági templomban volt orgonista. Rövid müncheni kaland után, amikor zenetanárként próbálkozott megélni, de adósságai miatt két hétre börtönbe került, 1786 tavaszán Bécsben telepedett le. Valószínűleg csak itt ismerkedett meg nagynevű földijével, akitől leckéket vett zeneszerzésből, s így került be Mozart társaságába. De Bécsben is folytatódtak anyagi zűrjei: ismét letartóztatták, s a börtönből éppen Mozart segítségével került ki, aki írásbeli felelősséget vállalt érte. Sőt, foglalkoztatta is a bohém fiatalembert mint kottamásolót. Így nyilván jól ismerte. „Bulizhattak” is együtt: ennek emléke lehet a Mozart saját játékos szövegére írt kánon.

Hogy hogyan és mikor született ez a becenév (mert ezt is dokumentálni lehet!) és mi lett a kedves Gaulimauli sorsa Mozart halála után, részletesen megírtam a Papageno oldal Kataliszt blogjában.

Ma azt a Salzburg belvárosában, az Alter Markról nyíló szűk kis Goldgasséban található házat, ahol gyerekkorát töltötte, emléktábla jelöli.



 


 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése