2022. március 22., kedd

Lehár Ferenc bécsi otthona

Bécs, Theobaldgasse 16.

 

 

Városi palota Bécs VI. kerületében, a közismert Naschmarkt és a Múzeumi Negyed között egy kis kanyart leíró utcában. Nevezetessége, hogy hosszú ideig itt volt Lehár Ferenc otthona.

A legalsó erkély tartozhatott Lehár lakásához

 

Voltaképpen az egész ház az ő tulajdona volt: legelső nagy sikere, A víg özvegy jövedelméből vásárolta 1908-ban és be is költözött az egyik második emeleti lakásba.

Ez volt első saját otthona. Nyarait néhány éve már Ischl-ben töltötte, ahogy aztán később is, szinte egész életében, bécsi főhadiszállása pedig itt, a Theobaldgasse-i palotában volt. Ide hozatta kottáit, előadott műveinek relikviáit, amelyek aztán itt gyarapodtak tovább, ahogy szaporodtak művei és sikerei.

Charles Cholic felvétele, 1912 – forrás: Christian Lunzer (Hrsg.): Wien um 1900 – Jahrhundertwende, ALBUM Verlag für Photografie, Wien 1999; Wikipedia

 

Jó két évtized múlva, 1929-ben a Neues Wiener Journal egy cikke így tudósított (Otto Schneidereit Lehár című könyvében magyarul is olvashatunk belőle egy összefoglalót, onnét idézem): 

Lehár már régóta tulajdonosa volt a Theobaldgasse egyik bérházának. Az épület tetőterében számos manzárdhelyiség volt; aki oda belépett, egy a maga nemében alighanem páratlan világsiker tanúbizonyságait láthatta: képeket, színlapokat, karikatúrákat, okleveleket, értékes kéziratokat, nemzetközi stagionék plakátjait, melyek szerte a világon ismertették Lehár hírét s nevét. A falakról ránk mosolyogtak két világrész legszebb asszonyai: operettjeinek szereplői! …Aki ebben a múzeumban jár – gondnoka maga Lehár –, úgy olvas Lehár életében, mintha valami pontosan vezetett naplóban lapozgatna.

Sok száz kép varázsolja elénk a számtalan színházi este ragyogó fényét. S a falakon tenyérnyi hely sem akadt a még elkövetkezendő sikerek számára. Halomban áll ott, székekre felstószolva, az a rengeteg fénykép, amit naponta hoz a posta a ház urának a világ minden tájáról. Aggasztóan halmozódik egyre magasabbra világhírének papiroslecsapódása, s Lehárnak e múzeum mellett még egy másikat is meg kellene nyitnia, hogy helyet teremtsen a rengeteg néma papírnak, mely mind az ő sikeréről regél.

1931-ben ezért, és vagyona befektetésére is vásárolta Nussdorfban azt a kis palotát, amely korábban Emanuel Schikanederé, Mozart közeli munkatársáé volt. Mellette ezt a belvárosi házat is megtartotta, sőt, itt működött 1935-ben alapított saját zeneműkiadója, a Glocken Verlag.

Lehár lakásán járt Giacomo Puccini. Bár alig néhányszor találkoztak, meleg barátságot éreztek egymás iránt s kölcsönösen nagyra tartották alkotásaikat. Puccini 1920 őszén, művei bemutatása kapcsán tartózkodott Bécsben, amikor Lehár meghívta vacsorára. Jelen volt testvére, a katonatiszt Lehár Antal, aki később papírra vetette ennek az estnek az emlékét. Soraiból nem derül ki egyértelműen, de a körülményekből valószínű, hogy a vacsora nem nyilvános étteremben, hanem Lehár otthonában történt – és bécsi otthona akkor ez a Theobaldgasse-i palota volt.

Így emlékezett a fivér:

Ferenc engem és feleségemet egyszerű vacsorára hívott meg. Csak egy vendég volt még ott: Puccini. Ferenc elég jól beszélt olaszul, Puccini csak néhány szót tudott németül. A két mester vacsora közben is szinte kizárólag műveikből vett idézetek segítségével érintkeztek egymással: halkan dudorászva jelezték s azután megmagyarázták őket. Aztán mindketten a zongorához ültek. Szorosan összeölelkeztek, s hol Puccini játszott a jobb kezével, hol Lehár a balkezével, hol egymást kísérték. Káprázatos harmóniák keletkeztek, puccinis és leháros hanghatások és fordulatok vetekedtek egymással. Felejthetetlen este volt, s emléke vissza-visszatért Puccininak Ferenchez írott leveleiben.

1908-ban, amikor a házat megvásárolta, Lehár már párkapcsolatban élt, ami lehetne egy külön poszt, sőt, egy egész regény tárgya.  Írtam korábban az emlékhelyről a Papageno Kataliszt blogjában, ott érdemes e különös kapcsolat további részleteit elolvasni!

Lehár itteni jelenlétére a kapualjban domborműves tábla emlékeztet. Kár, hogy nem a homlokzaton, így a járókelők nem láthatják... 

viennatouristguide.at

viennatouristguide.at

 

 

További Lehár Ferenc-emlékhelyek a Zenevándor blogban:

Sopron, Lehár Ferenc utca 5. Itt volt Lehár Ferenc kisgyerek

Bad Ischl (Ausztria), Kreuzplatz 16. Császári színház a császári nyaralóhelyen

Bad Ischl (Ausztria) Szent Miklós-templom: Sisi lányának esküvője és Lehár ravatala

Bad Ischl (Ausztria): Bad Ischl temetője 

Bécs (Ausztria), Hackhofergasse: Schikaneder és Lehár kastélya




 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése