2022. március 29., kedd

Járt-e Puccini Szentendrén?

Szentendre, Ady út 8.

 

 

A Szentendre központjából Leányfalu felé vezető úton, kis dombon, fáktól szinte teljesen takarva áll az a kisebb palotának is beillő villa, amelyben 1906-ban telepedett le Ábrányi Emil (1851–1920) költő operaénekesnő feleségével. Úgy tartják, a villában Puccini is megfordult, bár erről konkrétumokat semmilyen forrás nem ír.

Egykor (hungaricana.hu)

Hátsó frontja napjainkban (https://www.facebook.com/agimagazin)
 

De kezdjük a házigazdákkal.

Ábrányi Emil, Ábrányi Kornél zenetörténész fia kora ünnepelt költője volt és a második olyan szentendrei polgár, akiről még életében utcát neveztek el.


Felesége,
Ábrányiné Wein Margit 1884-től tizenöt éven át az Operaház ünnepelt szopránja. Énekelt a Népszínházban is, 1901 és 1920 között pedig a Zeneakadémián tanított, ő volt az intézmény első női tanára. Fiuk, Ábrányi (III.) Emil zeneszerző és karmester 1882-ben született. 

Ha valóban járt otthonukban Puccini, az 1912-ben Ábrányiné és már akkor az Operaház fiatal karmestereként működő fia révén történhetett.

Puccini négy ízben járt Magyarországon. Első alkalommal 1894 tavaszán jött el, hogy megtekintse – pár nappal magyarországi premierje után – a Manon Lescaut operaházi előadását. A címszerepet nem más énekelte, mint Ábrányiné Wein Margit. Alakításával a Mester rendkívül elégedett volt, személyesen gratulált neki. Ám ekkor Ábrányiék még nem Szentendrén éltek.

1895, 1906, majd 1912 Puccini további magyarországi utazásainak időpontjai. A korabeli sajtóból végigkísérve pesti tartózkodásainak jól dokumentált napjait, egyértelmű, hogy ha valóban járt Ábrányiéknál Szentendrén, az 1912-ben történhetett, amikor február 8. és március 2. között végig Pesten tartózkodott, Nyugat lánya című operájának magyarországi bemutatója kapcsán. Február 23-án megtekintette Pillangókisasszonyának egy repertoár előadását, amelyet a megbetegedett karmester helyett beugrással az ifjú Ábrányi Kornél vezényelt. Puccini a szünetben gratulált a karnagynak. Könnyen lehet, hogy ekkor jött rá vagy ekkor emlékeztették , hogy a fiatal karmester édesanyja volt egykor az ő első magyar Manon Lescaut-ja! Ráadásul három nap múlva ifj. Ábrányi Kornél operája szerepelt az Operaház műsorán, amit Puccini is megnézett. 

Ez a két esemény már szolgálhatott alapjául egy szentendrei látogatásnak az Ábrányi családnál! Csak sajnos pontos forrás nem maradt róla, a sajtó sem említette, ha megtörtént.

A szentendrei ház azonban így is irodalmi és zenei emlékhely. Bár nagyon elszigetelt, csak bekukucskálni lehet a kerítésen, s az épületből alig látszik valami a fáktól, a kerítésen azért ott van jellemzősen csak Ábrányi Kornél emléktáblája; szövegén ráadásul nagyon érződik az 1950-es évek szelleme... Pedig felesége is megérdemelné az említést, sőt, fiuk is...


 

A témáról jóval részletesebben és több képpel írtam a Papageno Kataliszt blogjában.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése