2022. március 4., péntek

Johann Strauss vidéki villájának hűlt helye

Bad Ischl, Kaltenbachstrasse 36.

Ausztria, Oberösterreich


 

A Habsburgok révén híressé vált fürdőhely folyóparti sétányának, az Esplanade-nak folytatása a hosszú Kaltenbachstrasse. Belvárostól távolabbi részén, a mai 36. szám alatt állt Johann Strauss villája.

Az egykori villa (operetta-research-center.org)

... és ami ma a helyén áll

Strauss először 1855-ben járt Ischlben, majd 1892 és 1898 között rendszeresen itt töltötte a nyarakat. Idősödve, reumás fájdalmainak jót tett Ischl gyógyvize. Villáját, amely inkább kisebb kastély volt díszes svájci stílusban, egy ideig csak bérelte, majd 1897-ben sógorával, Josef Simonnal közösen meg is vásárolta.

Sajnos az épület ma már nincs meg: az 1960-as évek végén lebontották és helyére jellegtelen modern lakóépületet emeltek. A villa megsemmisülése többszörös veszteség, ugyanis magyar vonatkozása is volt, amint Marcel Prawy írta nagy Strauss-monográfiájában:

Neves családé volt a villa, a magyar Erdődy Anna-Mária grófnőé. Férje, Erdődy Péter gróf ahhoz az arisztokrata társasághoz tartozott, amelyik Beethovennek élete végéig évjáradékot ítélt meg.

Szintén Marcel Prawy meséli, aki mindent tudott Bécs zenei életéről:

Johann Strauss jól érezte magát Ischlben, az esőt inspirálónak találta, sósfürdőket vett, tarokkozott, biliárdozott, gyakran hívta vendégségbe Brahmsot és látogatta törzséttermeit, a Ramsauer kávéházat […] és a “Zur G’stötten” vendéglőt.

Élete utolsó nyaráról a Keringőkirály így írt egy barátjának:

Az idő itt teljesen elképzelésem szerint telik. Az esős napok nagyszerűek, a közeli patak élénk csobogása kellemes és jólesik a fűtött szobában hangjegyeket írni. Minél viharosabban és szelesebben tombol kint az idő, annál jobban érzem magam itt bent. Csak ne is süssön a nap, ha dolgozom!

Meglehetősen rendhagyó fürdővendég volt a Keringőkirály 😊

Mint Prawy is említette, vendégeként sokszor megfordult a villában Johannes Brahms. Teljesen más emberi és művészi habitusuk ellenére jó barátok voltak,. A mogorva Brahms bizony nagyon szerette és nagyra tartotta Strauss muzsikáját. Közismert róla az az anekdota, hogy amikor Adele asszony, Strauss felesége aláírást kért egy fényképre Brahmstól, ő odakottázta a Kék Duna-keringő dallamának első hangjait és úgy írta alá, hogy „sajnos, nem én komponáltam”.

Adele asszony és Brahms a villa teraszán

 

Mindezt a Papageno oldal Kataliszt blogjában is leírtam EGY NEM SZOKVÁNYOS NYARALÓ... címmel, ott még több a fénykép, érdemes megnyitni.  

Azóta találtam egy érdekes nagykanizsai vonatkozást: egy fényképet, amelyen az ischl-i nyaralóban Strauss-házaspár vendégeként szép fiatal hölgy látható (a kép jobb szélén). Ő Agnes Bricht Pyllemann, a Nagykanizsán született énekesnő. Róla és családjáról, legfőképpen apjáról ITT írtam, nagyon érdekes történet!



További Johann Strauss-emlékhelyek a Zenevándor blogban:

Bad Ischl: Lehár Filmtheater

Bécs, Stadtpark

Budapest V. Báthory utca 24.

Budapest I. Horváth-kert 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése