2022. március 27., vasárnap

Liszt a pécsi püspök vendége

Pécs, Szent István tér 23. Püspöki palota

 

 

A székesegyháztól nyugatra áll a középkori eredetű, többször bővített és átépített püspöki palota. Mai formájában eklektikus, neoreneszánsz homlokzatú épület.

A Püspöki palota a dóm egyik tornyából (kirandulastippek.hu)

 

Sétatérre néző oldalán Varga Imre 1983-ban felavatott, a fiatal Liszt Ferencet ábrázoló szoborkompozíciója látható. Liszt alakja egy erkély korlátjára támaszkodik az épületnek azon a sarkán, ahol 1846. októberében Scitovszky János püspök vendégeként megszállt. 


 

Az akkor zongoravirtuózként pályája és népszerűsége csúcsán álló, 35 éves Liszt Szekszárdról — Mecseknádasd érintésével — október 25-én érkezett Pécsre. A Honderű lap írta meg, hogy a püspök látá el gyönyörű szállással saját palotájában.

Még aznap sor került koncertjére a ma már nem létező régi pécsi színházban. A hatalmas siker után még egy koncertre ígéretet tett. Pécsi látogatását így megtoldotta, s két éjszakát töltött el a Püspöki palotában. Második koncertjét a ma is létező, akkor Hattyú vigadónak nevezett épületben tartotta október 26-án.

Elutazása előtt, 27-én a püspök kíséretében még megtekintette az akkoriban éppen átépítés alatt álló dómot és körülbelül háromnegyed órán át improvizált orgonáján.

A látogatás hatására az aznapi, szintén a Püspöki palotában megrendezett díszebéden megígérte a főpapnak, hogy misét fog írni a székesegyház átépítés utáni felszentelésére. A munkálatok azonban elhúzódtak, közben Scitovszky pécsi püspökből esztergomi érsek lett. Így, közel egy évtized múlva, 1855-ben a Pécsett megígért misét Liszt az esztergomi bazilika felszentelésére komponálta meg: ez lett a nevezetes Esztergomi mise.

A díszebéd után aztán várta Lisztet további programja, s Pécsről Eszékre indult tovább. 

A Püspöki palota napjainkban látogatható, mégpedig éppen abba a szárnyába lehet bemenni, amely a Liszt-szobor mögött van, úgyhogy ezen termek, szobák valamelyikében volt Liszt szállása. Talán tényleg abban, amelyiknek erkélyéről szoboralakja kitekint... 

Az emlékhelyről részletesebben írtam a Papageno Kataliszt blogjában, sokkal több képpel.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése