2022. március 25., péntek

Itt tanultak a kerengő dervisek

Pécs, Rákóczi út 2. Jakováli Hasszán pasa dzsámija

 

 

A Rákóczi út és a Garay utca által határolt háromszögben, a Rákóczi útról megközelíthetően áll Jakováli Hasszán pasa dzsámija és a hozzá épült minaret. A 16. század második felében emelt együttes a legépebben megmaradt magyarországi török egyházi építmény.


 

A négyzet alaprajzú dzsámi kupolája kívül nyolcszögű, belül kör keresztmetszetű dobon ül. Az épület falát szimmetrikusan elhelyezkedő szamárhátíves ablakok tagolják.

A dzsámihoz egykor derviskolostor és főiskola is tartozott, mely egyike volt a Pécsen található hat török kolostornak, ám Evlia Cselebi (1611-1687) török világutazó szerint valamennyi közül a legkiválóbb és legjelesebb. Ő az 1660-as években fordult meg itt. Leírása szerint a Jákováli Hasszán pasa alapítványát képező intézmény a mevlevi derviseknek, azaz a táncoló derviseknek volt a kolostora. Ennek megfelelően zene- és táncoktatás is folyt benne. 

Feljegyzéseiben a következőket olvashatjuk:

Mevlánai Rumi kolostora, mely Irem kertjéhez hasonló rózsaligetben és ergaváni pálmaligetben fekszik; midőn a fülemülék itt a dervisfuvola hangját és ütemeit hallják, ők is elkezdik fülemüle-nyögdécselésüket, úgy, hogy ez minden hallgatónak lelkét elbájolja.

Táncolótere (mejdán-i szemakháneszi), zenészek gyülekező helye, Mesznevi olvasók helye és szószéke, valamint művészi, rácsozatos, felosztott gyülekező helyei vannak, melyek leírására és elmondására gyenge a nyelv.

Hetenkint kétszer van e kolostorban dervistánc, amikor az ég kerekéhez hasonló körforgást végeznek. Külső háremjében hetven-nyolcvan szobácska van. […] Ez a kolostor Haszán pasa dsámijával összefüggésben van, ezért az öt imaidőt végző jó barátai mind a kolostorba jönnek és ott szórakozva, vígan vannak.

Hasonlatával, hogy az igazi fülemülék csak utánozni próbálják a felhangzó fuvolaszót, bizonyára az itteni muzsikálás nagyon magas színvonalát próbálta érzékeltetni.

Maga a dzsámi a belső terében kiállított tárgyak révén, amelyek a Török Köztársaság kormányának ajándékai, egy működő török templom térélményét nyújtják. Falán néhány helyen sikerült feltárni az eredeti falfestést.


 

A műemlék ma múzeumként látogatható. Falitárlókban török fegyverek, kerámiák, díszes rézedények, textilek tekinthetők meg, tablók mutatják be a török-magyar harcokat és Mohamed próféta életét. A galérián az egyik tárlóban zenével kapcsolatos emlékek is láthatók.

A műemlékről már írtam a Papageno oldal Kataliszt blogjában, több képpel és videofelvétellel illusztrálva, érdemes oda is ellátogatni. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése