2022. március 30., szerda

Itt halt meg Vikár Béla

Dunavecse, Vikár Béla utca 4.

 

 

Egyszerű falusi lakóház. Ebben töltötte élete utolsó másfél évét és itt hunyt el Vikár Béla (1859-1945) néprajztudós. Szinte sorsszerű, hogy az utca neve eredetileg Vándor utca volt; ma pedig a nagy vándornak is mondható Vikár Béla nevét viseli.


 

Vikár 1944-ben, pesti lakásának lebombázása után — amelyben minden értéke elpusztult — költözött le Dunavecsére, Tinka nővéréhez. 

A dunavecsei kis házban, amelyhez a tudós életében több vidám nyári üdülés emléke is fűződött, a háborús körülmények között a két idős ember nehezen élt, sok gondot okozott az élelem és a tüzelő beszerzése.

Az idős Vikár Dunavecsén (mvkkvar.hu)

Az itt töltött hónapokban még verseket írt, tudományos tervek foglalkoztatták. Amíg tudott, minden délután sétálgatott a Duna-parton, vagy a falu főutcáján. Ám ereje hanyatlott, s páratlan szorgalommal töltött élete nyolcvanhat éves korában, 1945. szeptember 22-én délután véget ért. Halálhíre talán el se jutott pesti barátaihoz és közlekedési nehézségek is voltak, így utolsó útjára a parasztemberek, néptanítók és iskolásgyerekek kísérték a helyi temetőbe. Hamvait 1948-ban a budapesti Farkasréti temetőben díszsírhelyre temették.

Az azóta némileg átalakított, egykor nádfedeles épületen hamarosan emléktáblát állítottak:


 

1983-ban emlékművet kapott a róla elnevezett Művelődési Ház és Könyvtár épületével szemben, a parkban. Eskulits Tamás alkotása telitalálat: egy parasztház ablakán kikönyöklő, messzire, a világra kitekintő idős emberként ábrázolja a Kalevala műfordítóját, a jeles népdalgyűjtőt, nyelvészt. Azóta az ablak kerete sajnos eltűnt…

kozterkep.hu

 

A Helytörténeti Gyűjteményben (Petőfi tér 1.) kiállítás idézi életművét és Dunavecsével való kapcsolatát. Amúgy Dunavecsére Petőfi nyomában is érdemes elzarándokolni, hiszen ma is áll az a bizonyos „kis lak a nagy Duna mentében”…

Az emlékhelyről jóval részletesebben és több képpel, dokumentummal írtam a Papageno oldal Kataliszt blogjában. Ott adtam meg forrásaimat is.

 

Vikár Béla további emlékhelye a Zenevándor blogban:

Hetes, Vikár Béla utca 14. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése