2022. március 28., hétfő

Mozart özvegyének utolsó lakhelye

Salzburg, Mozartplatz 8.

Ausztria


A Mozartplatz téglalap alakú reprezentatív tér Salzburg óvárosában, amelyet az 1500-as évek végén, a nagy városépítő Dietrich von Raitenau érsekségének idején, az ő elképzelései szerint alakítottak ki. Egykor Mihály tér, Michaelsplatz volt a neve. Akkor Mihály arkangyal kőszobra díszítette. Ma Salzburg legnagyobb fia nevét viseli és az ő monumentális szobra áll a közepén.


Éppen a Mozart-szobor háta mögött helyezkedik el a 8-10. házszámokkal jelölt épületegyüttes, az ún. Kanonokudvar.


 

Három polgárház volt itt eredetileg, amelyeket a hercegérseki olasz építész, Santino Solari 1620 körül épített, s a 8. számúban ő maga lakott. Még a 17. században a három épületet egyesítették, egységes homlokzattal. Később egyházi tulajdonba került és itt éltek a kanonokok. Aztán lakóház lett, de volt itt postahivatal és postakocsi állomás is.

Itt volt Mozart özvegyének, Konstanzénak utolsó lakása, és itt hunyt el 1842. március 6-án.


Konstanze Mozart (született Weber) 29 évesen maradt özvegy 1791-ben, egy hétéves és egy pár hónapos kisfiúval (és több elhunyt gyermeke emlékével). Hét év múlva ismerkedett meg a Mozart-rajongó, Bécsben szolgálatot teljesítő dán diplomatával, Georg Nikolaus Nissennel. Hosszabb szerelmi kapcsolat után 1809-ben házasodtak össze. Egy évtizedig Koppenhágában éltek, rövid ideig Itáliában, majd 1822-ben Salzburgba települtek át.

Először a régi piactéren laktak (Alter Markt), és volt egy házuk a Nonnbergen, ahol a nyarakat szokták tölteni. Aztán téli lakásukat ide, az akkor még Szent Mihály térre tették át. Itt, ebben a házban halt meg 1826. március 24-én Nissen, aki mindvégig a Mozart-hagyaték rendezésén és Mozart életrajzán dolgozott. Ezzel Konstanze másodszor is özvegyen maradt.

A sors kifürkészhetetlen akaratából ugyanazon a napon hunyt el legkisebb húga férje. Sophie Weber, férjezett nevén Haibl Mozart legkedvesebb sógornője volt, aki három és fél évtizeddel azelőtt önzetlenül ápolta a muzsikust halálos betegsége idején. Most megözvegyülve nővéréhez költözött. Harmadik nővérük, Aloysia Weber, a kiváló énekesnő, akibe Mozart nagyon ifjan szerelmes volt, szintén Salzburgban töltötte idős korát, bizonyosan találkoztak. Ugyanakkor Konstanze feltűnően kerülte az özvegyen úgyszintén Salzburgban élő sógornőjét, Mozart húgát, Nannerlt. Még Mozart életében Leopold papa, aki nem helyeselte Mozart házasságát, nagyon Konstanze ellen nevelte lányát, s a ráhatás megfogant... pedig egészen közel éltek egymáshoz...

Konstanze utolsó éveiben minden követ megmozgatott, hogy szobrot állítsanak férjének. Mint azóta minden turista látja, a szobor elkészült, de felállítását már nem érte meg: jó fél évvel korábban, 1842. március 6-án meghalt. Megérte viszont a szoboravatás nagy eseményét Sophie, aki nővére halála után még négy évig itt lakott és itt halt meg 1846. október 26-án.


 

A ház homlokzatán ma egyszerű emléktábla látható. Magyar szövege:

Ebben a házban halt meg 1842. március 6-án Mozart özvegye, Konstanze Nissen, született Weber és 1846. október 26-án húga, Sophie Haibl, Mozart halálos betegségében hű ápolónője.

Az emlékhelyről részletesebb posztot írtam több képpel a Papageno oldal Kataliszt blogjában. Ott szóltam egy fényképről is, amelyről sokáig azt gondolták és terjesztették, hogy Konstanze időskori képe. Hogy mi vele a helyzet, szintén ott olvasható el.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése