2022. március 30., szerda

Itt született Karajan

Salzburg, Josef-Friedrich-Hummel-Strasse 1.

Ausztria


A Salzach folyó partján, a Staatsbrücke lábánál reprezentatív, barokk jellegű épület áll: a Karajan család városi palotája. Itt született és nőtt fel minden idők legnagyobb karmestere, Herbert von Karajan (1908. április 5. - 1989. július 16.).

 


 

Bár ezt tartják szülőházának, a kis Heribert – mert ez volt a hivatalos keresztneve – nem itt, hanem a Franz Josef-Strassén, egy ma már nem létező magánklinikán jött a világra, ám onnét valóban ebbe a házba, a családi otthonba hozták haza; így kissé szabadon mondhatjuk ezt az épületet szülőházának is. 

Az épület címeként találhatunk Elisabethkai 8. vagy Schwarzstrasse 9. megjelölést is, mivel utcák kereszteződésében áll. De ha az óvárosból a Staatsbrückén megyünk át a túloldalra, már a hídról megláthatjuk a házat és előtte Karajan egészalakos szobrát. Anna Chromy alkotását 2001-ben avatták fel.


 

Az emlékhely történetét már megírtam a Papageno oldal Kataliszt blogjában. Ott elolvashatjuk a részleteket: a Karajanok eredetét, a karmester közvetlen családi környezetét, gyerekkorát és első lépéseit a karmesterré válás útján.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése