2022. március 31., csütörtök

Egy rózsaszínű ház rózsaszínű története

Sopron, Templom utca 6. Bezerédj-ház

 

 

A középkori alapokon épült házhoz, mely mai alakját 1710 körül kapta és ma rózsaszínben pompázik, egy valóban rózsaszínű történet fűződik, mely 1840-ben esett meg: Slachta Etelka és a fiatal Liszt Ferenc találkozásának gáláns epizódja.


 

Az épület akkor a Bezerédj családé volt. Amikor Liszt 1840 február közepén járt Sopronban járt, bár máshol volt a szállása, a családfő, Bezerédj Pál, Sopron vármegye főjegyzője meghívására sokat tartózkodott itt. Mint tudjuk, ezekben a napokban adta azt a hangversenyt, amelyre "belógott" a Sopronban katonáskodó Petőfi... 

A koncert napján, február 18-án a házigazda ebéden látta vendégül Lisztet, aki másnap, kihasználva a közelséget, átruccant Doborjánba, hogy gyerekkora óta először újra lássa szülőházát. Onnét visszatérve a család bált rendezett a tiszteletére, s azon esett meg a gáláns történet.

Etelka fennmaradt naplójából egész pontosan ismerjük a fél pár kesztyű átnyújtásának történetét. Korábban már megírtam a Papageno Kataliszt blogjában, olvassuk el ott! Abban a posztban több képet is mutatok, és a mélyebben érdeklődők további forráshoz is hozzájuthatnak.

Az épületen 1975-ben a Soproni Liszt Ferenc Társaság emléktáblát állított, nem igazán pontos szöveggel:

  

A közelmúltban az épület előtt, a járdában kis, magyar és német nyelvű bronztáblát helyeztek el, amellyel jelzik, hogy a ház a Liszt Ferenc sétaút második állomása; ez a virtuális útvonal Liszt legfontosabb soproni emlékhelyeit köti össze.

 

Liszt további soproni emlékhelyei a Zenevándor blogban:

Sopron Fő tér 8. Storno-ház. Járt itt Mátyás király és Liszt Ferenc

Sopron, Petőfi tér 3. Liszt a pódiumon, Petőfi a nézőtéren

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése