2022. március 8., kedd

Séta Debrecen temetőjében

Debrecen, Benczúr Gyula utca 6. Debreceni Köztemető

 

 

A Nagyerdőben lévő temetőt a város tanácsa 1932-ben létesítette.


 

Megtervezésével a városi műszaki osztály vezetőjét, Borsos Józsefet bízták meg, aki park, épület és szobrászat lenyűgöző összhangját teremtette meg.

A temetőkert Debrecen történelmi emlékparkja is, hiszen a város különböző területein fekvő régi temetők megszüntetésével ide temették a város nagy halottait; egyedül Csokonai Vitéz Mihály sírját hagyták eredeti helyén.

A díszparcella a főbejárattól jobbra helyezkedik el. Itt nyugszik Boka Károly (1808-1860), Debrecen híres prímása, az „alföldi cigánykirály”. Hamvait 1945 után, a régi temető felszámolásakor szállították ide. 

Boka Károly sírja


Ugyancsak a díszparcellában nyugszik Gulyás György karnagy (1916-1993), Debrecen zenei életének kimagasló egyénisége: a Debreceni Kodály Kórus és a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny megalapítója, a Zeneakadémia Debreceni Tagozatának létrehozója és igazgatója.

Gulyás György sírja

 

A két zenei zenei kötődésű sír után tegyünk egy sétát más területek kiemelkedő személyiségeinek nyughelye körül.

A díszparcellában Református Kollégium híres professzorai közül itt nyugszanak Komáromi Csipkés György (1628-1678) és Budai Ézsaiás (1766-1841). Megállhatunk Könyves Tóth Mihály (1809-1895) református lelkész sírja előtt is. 1846-ban az ő Széchenyi utcai lakására rohant Petőfi, hogy eskesse össze Prielle Kornélia színésznővel…

Fazekas Mihály (1766-1828) síremlékét Tóth András szobrászművész (Tóth Árpád költő édesapja) készítette. 

Fazekas Mihály sírja


Közelében nyugszik sógora, Diószegi Sámuel (1760-1813) református lelkész, botanikus. Közös munkájuk, az 1807-ben megjelentetett Magyar füvészkönyv az első, Linné rendszerét követő magyar nyelven írt botanikai rendszertan.

Szintén a díszparcellában nyugszik Oláh Gábor (1881-1942) író, költő, újságíró és Kiss Tamás (1902-2003) költő, tanár.

A két utolsó síremlékkel egy kicsit a zene világába is visszakerülünk.

Bizonyára mindenki megtalálja dr. Balthazár Dezső (1871-1936) református püspök sírját, melyet életnagyságú szobra őriz. Az 1910-es évek második felétől élete végéig a református országos zsinat, illetve az egyetemes konvent elnöke volt. Unokája Vásáry Tamás zongoraművész-karmester.

Sokan ellátogatnak Szabó Elek (1879-1959) és felesége, Jablonczay Lenke (1884-1967) sírjához, ma már velük nyugszik leányuk, Szabó Magda hamvainak egy része is. Ő tette szüleit halhatatlanná Ókút, Régimódi történet és Für Elise című regényeiben. A sírkő tanúsága szerint ugyanebben a sírban nyugszik Lenke édesanyja, a szerencsétlen sorsú Gacsáry Emma és nagynénje, Jablonczay Gizella. Itt már békében megférnek…

Szabó Elek és felesége (a képet még Szabó Magda halála előtt készítettem)

 

Jablonczay Lenke személyével pedig úgy kanyarodtunk vissza a zenéhez, hogy, mint szintén a Régimódi történetből tudjuk, Lenke egészen kiválóan zongorázott. A világhírű hegedűs, Jan Kubelik is biztatta, nagy jövőt jósolt neki, ha zeneakadémián tanulhatna tovább. De felmenői elkártyázták Lenke örökségét, s szigorú nagyanyja amúgy sem engedte volna ki a nagyvilágba a fiatal lányt…

Az emlékhelyről már írtam a Papageno oldal Kataliszt blogjában AHOL DEBRECEN NAGYJAI NYUGSZANAK címmel. Az a poszt sokkal részletesebb, több a kép, érdemes megnyitni!

 

További temetők a Zenevándor blogban:

Baja (Bács-Kiskun megye), Rókus temető

Barcs (Somogy megye)

Miskolc (Borsod megye), Nagyleány-temető 

Mosonmagyaróvár (Győr-Moson-Sopron megye), Izraelita temető

Tállya (Borsod megye) 

Vác (Pest megye), Alsóvárosi temető

Bad Ischl (Ausztria) 

Égreville (Franciaország)

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése