2022. március 25., péntek

Sankt Gilgen, a Mozart-falu

Sankt Gilgen, Ischlerstrasse 15. Mozarthaus

Ausztria (Salzburg tartomány) 



A kis Sankt Gilgen a Salzkammergut egyik gyöngyszeme a Wolfgangsee partján, Salzburgtól körülbelül 40 kilométerre.

 

Szinte majdnem a tóparton, a kikötő közelében tekintélyes egyemeletes ház áll: egykor az érseki elöljáróság székháza volt (Sankt Gilgen is a salzburgi érsekséghez tartozott). Az épület révén a település büszkén viseli a „Mozartdorf” (Mozart-falu) rangot.

Ez a ház nemzedékeken átívelő fontos szerepet játszott a Mozart család életében, bár a nagy Wolfgang Amadeus soha nem járt benne. De itt éltek az anyai nagyszülők (sőt, voltaképpen a nagyapa intézte a felépítését, mint érseki elöljáró), itt született Mozart édesanyja, és évtizedek múlva házassága révén Nannerl, Mozart nővére is ide költözött. 

Erről egészen részletesen és rengeteg képpel írtam a Papageno oldal Kataliszt blogjában.

Itt a Zenevándor blogban az épületben kialakított múzeumot nézzük meg alaposabban.

Sankt Gilgenben 1905-től éledt fel a Mozart-kultusz. Ekkor ugyanis a még akkor is hivatali célokat szolgáló épület padlásán régi aktákat találtak, amelyekből kiderült a kötődés. Jakob Gruber szobrásszal rögtön elkészíttették az épület homlokzatán ma is látható finom kettős domborművet Mozart édesanyjáról és Nannerlről. 

 

Ma a homlokzati ablakfülkékben festményen is láthatjuk Mozart mamát, Nannerlt és Nannerl férjét:




Az első szerény kiállítást csak 1983-ban rendezte meg itt a salzburgi Mozart-alapítvány. 2002-ben megszűnt a hivatal, így beköltözhetett a település kulturális egyesülete. Múzeumként 2008-ban nyitották meg. Itt van Sankt Gilgen Mozart Kamarazenekarának a székhelye is.

1991-ben, kétszáz éves Mozart-ünnepségek sorában a ház mellett bájos szökőkutat állítottak fel. Toni Schneider-Manzell bronz kútfigurája Mozart édesanyját jelképezi, mint kislányt.


 

A Mozarthaus állandó kiállítása Nannerlre koncentrál: a leány, lánytestvér, muzsikus, majd feleség, családanya életének korszakait tárja elénk. Az értékes eredeti relikviák, köztük Nannerl öltözőasztala és korhű tárgyak, kiegészítve az audiovizuális lehetőségekkel szemléletes képet festenek arról az emberről, aki mindig zseniális öccse árnyékában élt, s aki éppen azért, mert öccse a saját kezébe merte venni a sorsát, apja engedelmes leánya maradt. De abban a korban nőnek születve nehezen lett volna másik lehetősége. A múzeumban beleélhetjük magunkat a korszak életmódjába, tárgyi világába, természetesen elsősorban női oldalról.









 

Külön élmény, hogy azokban a szobákban és folyosókon sétálgathat a látogató, ahol előtte Mozart nagyapja, kicsi leány korában édesanyja, majd Nannerl élt. A tóra néző ablakokból, vagy kisétálva az épület háta mögé, a partra, ma is azt látjuk, amit ők láttak, ugyanaz a kilátás tárul elénk…

 


Nannerl Mozart további emlékhelyei a Zenevándor blogban:

Salzburg, Universitätsplatz 19. Nannerl utolsó lakása

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése