2022. március 31., csütörtök

Itt billentették tunikán Mozartot

Bécs, Singerstrasse 7. Deutschordenshaus (A német lovagrend székháza)

Ausztria

 

 

A Stephansdomtól alig két percnyi sétával közelíthető meg a monumentális épületegyüttes, amelyben két lakószárny gótikus, torony nélküli templomot fog közre.

 


Érdemes benézni hangulatos, virágokkal, szobrokkal ékes kettős udvarára azért is, mert innét láthatjuk azt a részt, ahol annak idején Mozart szállása volt.

Szemben, a második emeleti ablaksor mögött volt Mozart szobája

 

A német lovagrend a XII-XIII. század fordulóján telepedett meg Bécsben, rendháza kezdettől ezen a helyen állt. A mai épületegyüttes évszázadok során alakult ki: a templom a 14. század közepén épült gótikus stílusban, a két oldalszárny pedig a 17-18. századból származik.

A 25 éves Mozart 1781. március 16. és május 2. között lakott itt. Akkor még Colloredo salzburgi hercegérsek udvari muzsikusa volt, s hivatali kötelességből kísérte el urát bécsi útjára. Ám már nagyon szeretett volna megszabadulni a szinte feudális kötöttségekkel járó szolgálatból, s ez - sok gyűrődés után - végleg itt sikerült neki. Az a bizonyos legendás fizikai inzultus, ami ezt megpecsételte, az érsek udvarmestere részéről érte, aki nem volt hajlandó átadni urának Mozart felmondását.

A részleteket, Mozart akkori helyzetét, indokait és az itt lezajlott eseményeket  részletesen megírtam a Papageno oldal Kataliszt blogjában. Nagyon sok fényképet is tudtam mellékelni, ugyanis az épületben ma egyházi kezelésű szálloda működik, ahol már többször sikerült egy-egy hetet eltöltenem.

Az épület földszintjén van egy csodálatos kis hangversenyterem, a Sala Terrena, ahol annak idején Mozart is muzsikált és kiváló akusztikájúnak tartotta:


 

Ma is rendeznek ott koncerteket (nagyon drága!), de ha a turista élelmes, letelepedhet az udvaron egy padra, kiválóan lehet hallani 😉. Reggel pedig, amikor takarítják, be lehet lógni és megnézni a termet, igazán érdemes!

A kettős udvart összekötő árkádokon emléktáblákat láthatunk: elsősorban Mozartét, mellette három táblára felvésték a Mozart Társaság tiszteletbeli tagjainak nevét.

 

Nem szabad kihagyni gyönyörű gótikus mennyezetével és régi címereivel, síremlékeivel a Magyarországi Szent Erzsébet tiszteletére felszentelt templomot sem. 


 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése