2022. március 1., kedd

A legendás kóruskarnagy szülőháza

Kecskemét, Szent Imre utca 9.

 


Ma mezőgazdasági szakiskola működik abban az épületben, amely 1899-ben az Országos Tanítói Árvaház számára épült. Tervezte Baumgarten Sándor és Herczegh Zsigmond. 



 

Ebben az épületben született 1900. március 12-én Vásárhelyi Zoltán, a legendás kóruskarnagy. Apja, a debreceni származású Vásárhelyi József ugyanis itt, az ország egyik legnagyobb tanítói árvaházában volt "árvaatya", s családjával itt élt, szolgálati lakásban. Zoltán második gyermeke volt.  

A kisfiú a közeli Hosszú utca elemi iskolába járt. Kilenc éves korában zeneiskolába íratták, ahol tehetsége gyorsan kibontakozott. Pályakezdésének és hegedűs létére a kórusok felé fordulásának történetét Ittzés Mihály foglalta össze.

A részletekért érdemes ellátogatni a Papageno oldal Kataliszt blogjába, ahol KECSKEMÉT LEGENDÁS KARNAGYA címmel tettem közzé az emlékhely és Vásárhelyi Zoltán pályájának történetét fényképekkel és videóval. Megtudhatjuk belőle, hogy Vásárhelyi kecskeméti kórusa szólaltatta meg legelőször Kodály remekét, a Jézus és a kufárok-at, illetve olvashatunk arról, hogy milyen úttörő volt abban is, hogy a nálunk akkoriban szinte ismeretlen Purcell és Schütz műveit is beválogatta repertoárjába. Színpadi változatban még a Dido és Aeneas-t is előadták! Erről egy képet itt is megmutatok, a többi információért és képért érdemes ellátogatni a Papageno blogjába

Színházi Élet 1933. 21.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése