2022. március 27., vasárnap

Ahol Tinódi szomjas maradt

Nyírbátor, Vár utca: Báthori Várkastély és Panoptikum

 

 

Nyírbátorban a híres református templom északi oldala fölötti magaslaton állott egykor a Báthoriak egyemeletes, belső udvarú vára. Eredetileg udvarháza volt ezen a helyen a családnak, amelyet a 15. század végén alakítottak át várkastéllyá. A 18. században már romosnak mondották, ma már csak az egyik részéből 1730 körül magtárnak átalakított épület áll.


 

1548 nyarán Nyírbátorban tartózkodott Tinódi Lantos Sebestyén. Többször előfordult, hogy diplomáciai feladatokkal is megbízták. Így volt ez 1548-ban is, amikor azért jött Nyírbátorba, hogy megvárja, hogyan zárul az I. Ferdinánd magyar és cseh király követe, illetve Martinuzzi György, Erdély kormányzója közti egyezkedés, melyben Nyírbátor ura, Báthori András közvetített. E tárgyalások aztán nagyon elhúzódtak és csak a következő évben kötötték meg az ún. Nyírbátori egyezményt, amelynek értelmében Erdély Ferdinánd király uralma alá került. 

Itt, Nyírbátorban történt meg Tinódival, hogy amikor porosan, fáradtan és főleg szomjasan megérkezett a várba, az „illetések” sajnálták tőle a bort. Efölötti mérgében írta meg a Sokféle részögösről című dalát-költeményét.

 

Ez nem a szokott műfaja, hanem egy énekelve előadott erkölcsnemesítő példabeszéd. Miután megverseli a bibliai hagyományt, miszerint Noé volt az első szőlőművelő és borcsináló, a költemény érdemi részében bőséges tapasztalata és emberismerete alapján lajstromba veszi, hogy különböző emberek – nők is! hogyan reagálnak az alkoholra, milyenné válnak ittasságukban. E példák nyomán igyekszik meggyőzni hallgatóit, hogy lehet élni a borral, de csak mértékletesen. 

A történelmi épületegyüttesből megmaradt, később magtárnak átalakított épületben ma látványos múzeum, panoptikum működik, mely számos személyiséget, epizódot felvillant Nyírbátor történetéből. 

A Nyírbátori egyezmény megjelenítése

Hárfáslány a lakomán

Báthori Erzsébet pere

 

Az emlékhelyről már írtam a Papageno oldal Kataliszt blogjában, kicsit részletesebben és jóval több képpel, ott adtam meg forrásaimat is.

 

Tinódi Lantos Sebestyén további emlékhelyei a Zenevándor blogban:

Sárvár, a Vár zenei emlékei

Sárvár, Szent Miklós-templom


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése