2022. március 18., péntek

Liszt Ferenc őseinek otthona

Rajka, Jókai utca 6-8.

 

 

Rajka község Győr-Moson-Sopron megyében, a Moson-magyaróvárról Pozsonyba vezető út mentén, a szlovák és az osztrák államhatár közelében fekszik. Zenetörténeti nevezetessége, hogy hiteles dokumentumok segítségével eddig lehetett visszakövetni Liszt Ferenc apai felmenőit.

Mint Békefi Ernő egykori rajkai tanító, helytörténész felderítette, a dédapa, List Sebestyén (1703 k.–1793) valószínűleg fiatal házas korától haláláig élt Rajkán. Az ő harmadik gyermeke Liszt György Ádám (1755–1844), a zeneszerző nagyapja, aki Rajkán született és élt húsz éves koráig. Még a család zsellérházának helye is ismert, amely akkoriban a 120-as számot viselte, s nagyjából a mostani Jókai utca 6-8. alatti területen állt.

Békefi Ernő, aki még látta az eredeti házat, így írta le a helyszínt Liszt Ferenc származása és családja (Zeneműkiadó 1973) című könyvében:

Menjünk végig a rajkai Kossuth Lajos utcán észak felé. Az utca végén, ahol az út elkanyarodik Dunacsun felé, éppen szemben állunk List Sebestyén volt lakóházával. Kicsi, szegényes ház alacsony, kicsi ablakokkal, az ablakokon vasrács. A házban két egyszoba-konyhás lakás volt. A szobák alacsonyak, sötétek, a mennyezet gerendás, a falak nedvesek, a szobák levegője dohos. Az utcai bejárati ajtó csak később, 1930 körül került oda, egy szatócs bérelte a házat, ő csináltatta boltja részére az utcai ajtót. A ház udvarra nyíló ajtajához a ház tulsó végén levő deszkakapun át lehetett bejutni. A ház közvetlenül az utcán állt, előkertje nem volt.

A témáról részletes posztot írtam a Papageno oldal Kataliszt blogjában HONNAN SZÁRMAZTAK LISZT FERENC APAI FELMENŐI? címmel. Abban elsősorban Békefi Ernő könyve alapján beszámoltam a dédpapa, List Sebestyén, majd a nagypapa, Liszt György Ádám életéről. Bár helyileg már nem kötődött Rajkához, szóltam Liszt édesapjának életútjáról is. Több képet is mutattam, így mindenképpen érdemes a linkre kattintva megnyitni a posztot!

Ma Rajkán két emlékjel található a Liszt-kapcsolatról. A dédpapa egykori kis házának szomszédságában, a mai Jókai utca 4. előtt a raidingi Liszt Társaság állított kétnyelvű - sajnos helyesírási hibás - tájékoztató táblát:


 

Innét pár percnyi sétára, az evangélikus templom melletti iskolaépületen (Dózsa György utca 64.) is megemlékezik egy tábla Liszt Ferenc felmenőinek rajkai gyökereiről:


A Liszt-család további emlékhelyei a Zenevándor blogban:

Rajka, Szent Márton-templom: Az első zenét tanuló Liszt

Vác, Avar utca: Alsóvárosi temető: A váci temetőben

Krems an der Donau (Ausztria): Itt született Liszt Ferenc édesanyja

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése