2022. március 3., csütörtök

Egy nagypolgári palota Nagykanizsán

 Nagykanizsa, Erzsébet tér 11. Gutmann-palota

 


Harmonikusan szép, nemes arányú klasszicista palota Nagykanizsa belvárosában. 1820-ban a termény-nagykereskedő Strasser Lázár építtette. Mai külső megjelenését az 1860-as évek elején kapta. Ekkor már a milliomos gelsei Gutmann család palotája és üzleti székháza volt. 

 

A dinasztiaalapító Gutmann Simon Henrik a közeli Gelséről költözött be Kanizsára s lett alkalmazottja Strasser Lázárnak. A tehetséges és ambiciózus fiatalember hamarosan önálló kereskedést nyitott, majd feleségül vette volt főnökének leányát, Strasser Nanettát. Kiváló érzékkel használta fel az akkoriban épülni kezdő vasútvonalak által kínált lehetőségeket, s vagyonát famegmunkáló telepek működtetésével és talpfagyártással alapozta meg. Az 1840-es évektől meghatározó szerepet játszott Kanizsa közművelődésében és társaséletében is. Az uralkodó 1869-ben gelsei előnévvel magyar nemességet adományozott egész családjának. Felesége az Izraelita Nőegylet alapítója és elnöke volt.

Kilenc gyermekük közül a családi üzleteket az 1847-ben született Gutmann Vilmos vitte tovább. Apjához méltóan ő is Kanizsa egyik meghatározó egyéniségévé vált: szinte felsorolhatatlanok azok az egyesületek és szervezetek, amelyekben vezető szerepben ténykedett, s amelyeknek révén ő is rányomta bélyegét a városnak nemcsak gazdasági, hanem kulturális és művészeti életére is. Királyi tanácsosi, majd 1904-ben bárói rangot kapott.

E két generáció életében a művészetek, a zene mecenatúrája is fontos szerepet játszott. Ennek részleteit már több írásomban feldolgoztam: a Papageno Kataliszt-blogjában ugyancsak EGY NAGYPOLGÁRI PALOTA NAGYKANIZSÁN címmel. Fontos fejezetet alkot a 2009-ben megjelent NAGYKANIZSA 100 ZENEI EMLÉKHELYE című könyvemben. Legutóbb Gutmann Simon Henrik egyik lányának a történetét írtam meg, akivel eddig senki nem foglalkozott. Az ő életének is voltak nagyon erős zenei vonatkozásai, amelyeket A GYŰRŰK ÚRNŐJE címmel írtam meg. Előzményét is érdemes elolvasni.


 

A Gutmann-palota történetének későbbi történetében egy szívszorító epizód is lezajlott: az 1930-as években itt lakott a Strém kereskedőcsalád, itt született 1934-ben Strém Kálmán, a kitűnő zeneszociológus és hangversenyrendező, akinek születése édesanyja életébe került. Róla és kanizsai vonatkozásairól  STRÉM KÁLMÁN SZÜLŐHÁZA cím alatt olvashatunk részletesen.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése