2022. március 8., kedd

Bad Ischl temetője

Bad Ischl, Grazer Strasse: Friedhof Bad Ischl

Ausztria, Oberösterreich 

 


Ha zenei körúton vagyunk az egykori császári nyaralóhelyen, a folyóparti, múzeumként megtekinthető Lehár-villától a Grazer Strassén öt-tíz perc sétával elérhetjük Bad Ischl csodálatos fekvésű köztemetőjét.


 

Benne számos kiváló személyiség nyughelyét fedezhetjük fel a művészetek, a tudományok, az arisztokrácia, a közélet köréből. 

A főbejárattól balra, a Schulzbachfeldweg utca felőli oldalon, a fal mellett, körülbelül középen találjuk Lehár Ferenc (1870–1948) sírját (a műholdas térképen csillaggal jelöltem).



 

Lehár Ferenc sikerekben gazdag életút után a második világháború idejében – élete alkonyán – rendkívül nehéz, fenyegetett időszakot volt kénytelen átélni nem „megfelelő” származású feleségéhez való ragaszkodásának következtében. Svájci rövid emigráció után szinte az utolsó pillanatban érkezett vissza kedves nyári rezidenciájába, Ischl-i villájába. Ott hunyt el 1948. október 24-én. Gyászistentiszteletét a helyi plébániatemplomban tartották és kívánsága szerint a köztemetőben helyezték örök nyugalomra. Együtt nyugszik 1906-ban elhunyt édesanyjával és feleségével, akit a svájci emigrációban veszített el.

Lehár sírjának közelében találjuk Oscar Straus (1870–1954) nyughelyét.


 

A bécsi operett úgynevezett ezüstkorának kiváló mestere 1876-ban, azaz kisgyermekként járt először Ischlben, amelynek egyik leghűségesebb kedvelője lett. Villájánál már jártunk a bloggal. Itt halt meg 84 éves korában, 1954. január 11-én.

Egy, szintén a Lehár-nyughely közvetlen közelében álló sírkövön Richard Tauber (1891–1948), Lehár jó barátja, művei tenor szerepeinek ihletője és első előadója nevét olvashatjuk. Neki is volt villája Bad Ischlben, közel Lehár nyaralójához. Ám ez nem az ő sírja!!! Tauber is emigrált a nácik elől, ő Londonba. Ott halt meg és a Londonhoz közeli Brompton Cemeteryben temették el. Ebben a sírban egy rokona, Max Tauber nyugszik; Richard Tauber nevét emlékezésként vésték a kőre. Nyilván nemes volt a szándék, hogy a nagy énekes előtt hazájában is le lehessen róni a kegyeletet, de egyben félrevezető is…


 

A temetőnek kiváló honlapja van, érdemes meglátogatni. Vannak még zenei kötődésű síremlékek, bár számunkra kevéssé ismertek (Ella Pancera zongoraművész, Joseph Ramsauer zeneszerző, Spas Wenkoff hőstenor). Több író, festőművész is nyugszik itt, és az egynaposan elhunyt kis Habsburg-főhercegnő, Agnes, Erzsébet királyné unokája...

A temetőről írtam a Papageno oldal Kataliszt blogjában is. 

 

További temetők a Zenevándor blogban:

További temetők a Zenevándor blogban:

Baja (Bács-Kiskun megye), Rókus temető

Barcs (Somogy megye)

Debrecen, Benczúr Gyula utca 6. Köztemető

Miskolc (Borsod megye), Nagyleány-temető 

Mosonmagyaróvár (Győr-Moson-Sopron megye), Izraelita temető

Tállya (Borsod megye) 

Vác (Pest megye), Alsóvárosi temető

Égreville (Franciaország)

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése