2022. március 29., kedd

Konstanze Mozart salzburgi villája

Salzburg, Nonnberggasse 12.

Ausztria

 

 

Salzburg egyik "házi hegye" a Nonnberg, mely apácakolostoráról kapta nevét. A belvárosból a Kaigasse 32. számú ház mellett emelkedő lépcsősoron juthatunk fel ide, ahol a Nonnberggasse 12. szám alatt találjuk meg Konstanze nyári lakát.


 


Jobbról a Festung magasodik fölénk, balról páratlan a kilátás, lábaink alatt egész Salzburg, háttérben pedig a hegycsúcsok. A turista itt kiszakadhat a belvárosi nyüzsgésből is. 

 

Az épületek sorában két villa van itt közvetlenül egymás mellett a hegyoldalban: a keskenyebb homlokzatú 12/B és közvetlenül mellette a 12. számú.

A blogger Konstanze nyomában
 

Egykor a 12. szám alatt lakott Konstanze Mozart, másodszor is megözvegyülve. Nyári villaként használta, mert volt lakása lent a belvárosban is: először a Tomaselli kávéház épületében az Alter Markton, később pedig a Mozartplatzon, ahol már jártunk.

A hegyi villához rendkívül érdekes történet fűződik: egy angol zenerajongó házaspár, Vincent és Mary Novello látogatása. Az ő naplóikból ismerhetünk meg fontos részleteket a már hatvanas éveinek derekán járó Konstanze személyéről és életmódjáról.

Minderről már írtam a Papageno Kataliszt blogjában, sok-sok képpel, az érdeklődőnek oda érdemes ellátogatni a részletekért.

 

Konstanze Mozart további emlékhelyei a Zenevándor blogban:

Salzburg, Mozartplatz

Salzburg, Mozartplatz 8.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése