2022. április 8., péntek

Itt halt meg Salieri

Bécs, Göttweihergasse 1./Spiegelgasse 11.

Ausztria

 

 

Bécs belvárosában, a Spiegelgasse és a kicsiny Göttweihergasse sarkán 1848 körül épített négyemeletes nagy városi bérpalota áll.


 

Előd épületében, ezen a helyen élt évtizedeken át Antonio Salieri (1750-1825)  és abban a házban hunyt el.

Az olasz zeneszerző Legnanóban született. 15 éves korában Velencébe ment tanulni. Ott ismerte meg az akkor jónevű Florian Leopold Gassman muzsikust, akitől zeneszerzést és ellenpontot tanult. Gassman a szárnyai alá vette, nyelvekre is tanította. Ő vitte Bécsbe 1766-ban, ahol bevezette az akkoriban az olasz muzsika bűvkörében élő császári udvarba, s ezzel elindult magasra ívelő karrierje.

1774-ben nősült meg, akkoriban költözhetett ebbe a házba, mely felesége családjáé volt, s aztán haláláig itt élt. Házasságából nyolc gyermeke született, így nem volt olyan magányos, mint amilyennek Milos Forman láttatta az Amadeus-filmben...

Jó barátságban állt Gluck-kal. Növendéke volt Beethoven, Schubert és a csodagyerek Liszt, így ők is járhattak otthonában. 

1814-ben a bécsi konzervatórium alapító tagja volt, majd igazgatója lett.

Utókorában neve összeforrt Mozartéval, aki nagy riválisa volt. Mozart korai halála (1791) után szinte azonnal elterjedt a pletyka, hogy ő mérgezte volna meg: ezt Salieri maga is terjesztette, bár halálos ágyán visszavonta...

Erről valamivel többet ITT tudhatunk meg.

A mai épület sarokrészén 2000-ben helyezték el emléktábláját.



Ínyenceknek nagy elismeréssel ajánlom ezt az angol nyelvű posztot Salieri korai bécsi éveiről:

Michalorenz.blogspot.com


 

 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése