2022. április 10., vasárnap

Itt lett Mozart szerelmes

Bécs, I. Milchgasse 1./Tuchlauben 6. 

Ausztria

 


Bécs belvárosában, a Szent Péter-templom közelében, a Milchgasse sarkán egykor az Auge Gottes (Isten szeme) elnevezésű, középkori eredetű bérház állt, amely nevét a kapuja feletti ábrázolásról kapta (angyalfej Isten szemével). Miután 1896-ban megvásárolta az osztrák vöröskereszt, lebontották és helyére a mai házat építették.

 



A régi házban talált magának fedelet Wolfgang Amadeus Mozart, miután 1781 május elején a bécsi Deutschordenshausban drasztikus módon ért véget szolgálata a salzburgi hercegérseknél. 

Akkor itt, a második emeleten volt a Weber család otthona.

Weberéket Mozart négy évvel korábban Mannheimben ismerte meg. Az apa, Fridolin Weber - Carl Maria Weber nagybátyja - nagybőgős és kottamásoló volt, négy lánya: Josefa, Aloysia, Konstanze és Sophie zenei nevelést kaptak. Josefa és Aloysia hivatásos, kiváló operaénekesek lettek. Mozartot akkoriban Aloysia bűvölte el, akinek műveket is írt; később pedig Josefa lett a legelső Éj királynője a Varázsfuvolában.

Weberék 1779-ben Bécsbe költöztek, ahol a családfő hamarosan elhunyt, Aloysia pedig férjhez ment. 

A szállás nélkül maradt Mozartnak 1781. május elejétől özvegy Weberné adott ki szobát, így itt kezdte meg szabad művész-életét. Itt komponálta Szöktetés a szerájból című operájának nagy részét.

Ezekben a hónapokban fordult érdeklődése Konstanze felé, s beleszeretett - talán mert ugyanúgy hívták, mint operájának hősnőjét? Amúgy Konstanze is muzikális volt és kiválóan énekelt.

Miután Weber mama észrevette az udvarlást, úgy találta illendőnek, ha a fiatalember nem náluk lakik, így szeptemberben Mozart elköltözött a Grabenre.

Miután Mozart apja már Aloysia iránti érdeklődésekor is jól megmosta fia fejét s ettől kezdve ellenszenvvel viseltetett a család iránt, hevesen ellenezte a kapcsolatot Konstanzéval is, akivel soha nem tudott megbékélni. Akadtak bonyodalmak Weber mama részéről, sőt, egy ízben maga Mozart is elbizonytalanodott, így a szerelmesek csak a következő év augusztusában tudtak összeházasodni.

Az utódépület Milchgasse felőli homlokzatán ma Mozart emléktáblája látható:


 

Még a régi házat jelölték meg vele, majd áthelyezték a mai házra. Erről egy táblácska tanúskodott a nagy emléktábla alatt, ma már csak a helye látszik.

Szövege:

Ebben a házban élt Mozart 1781-ben és komponálta a Szöktetés a szerájból-t.

 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése