2022. április 5., kedd

Itt volt Mozart legelső bécsi koncertje

Bécs, Am Hof 13. Collalto-palota

Ausztria

 

 

Az Am Hof tér Bécs történelmi városmagja. 1154 után itt volt a Babenbergek hercegi udvara, a "Hof", nevét is erről kapta.

Ma 13. számot viselő épülete a Collalto-palota.


 

Az épület előzményei még a Babenbergek korába vezetnek vissza. Az évszázadok során sokat építették, alakították, mellette álló kisebb épületekkel egyesítették. 1613 körül a magyar protestáns főnemes, gróf bethlenfalvi Thurzó György, Magyarország nádora tulajdonába került, majd az ellenreformáció előretörésével Collalto grófjának, birodalmi küldöttnek adományozták. Egészen a 19. századig a grófi családé maradt (sőt, még 1935-ben is felbukkant egy Collalto grófnő, aki benne lakott). Ők is sok alakítást végeztettek rajta. Mai homlokzata 1730 körül alakult ki, az épületbelső azonban sok korábbi részletet megőrzött, egészen a 13. századi pincerészig. 


 

1762. októberének második felében a palota akkori ura, Thomas Vinciguerra Collalto gróf meghívására házi hangversenyen játszott itt a hat éves csodagyerek, Wolfgang Amadeus Mozart, valamint tizenegy éves nővére, Nannerl.

Egy háromhetes müncheni kiruccanás után ez volt a Mozart család első nagyobb utazása a birodalom fővárosába. Többszöri megállóval három hét alatt érték el Bécset, ahol csaknem három hónapot töltöttek. Már ideérkezésükre elterjedt korábbi fellépéseik híre elsősorban Pálfy gróf lévén, aki tanúja volt a tehetséges gyerekek linzi bemutatkozásának és lelkendezve mesélt róla József főhercegnek (a későbbi II. Józsefnek). Így Bécsbe érve rögtön utasítást kaptak, hogy jelenjenek meg Schönbrunnban, aminek kapcsán az arisztokraták palotái is megnyíltak előttük. Köztük a Collalto palota is, ahol már az udvari koncert előtt öt nappal játszott a két gyermek; így itt zajlott le Mozart életének legelső bécsi fellépése - ha hihetünk Karl Zinzendorf gróf naplójának, az eseményre október 9-én este került sor.

Erről egy 1956-ban, születésének 200. évfordulóján elhelyezett emléktábla is tudósít. 


 

Szövege körülbelül így adható vissza magyarul:

Mozart 1762 októberének második hetében ebben az épületben lépett először annak a városnak a közönsége elé, amely később otthona és végzete lett. 


Források:

Helmut Kretschmer: Wiener Musikergedenkstätten. Bécs, 1992

David L. Nelson: Wien für den Musik-Liebhaber. Bécs, 2006

Maynard Solomon: Mozart. Park Könyvkiadó, 2006

https://www.geschichtewiki.wien.gv.at/Collaltopalais


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése