2022. április 3., vasárnap

Lully Anet kastélyában

Anet, Diane de Poitiers kastélya (Le château d'Anet)

2, Place du Château

Franciaország, Centre Val-de-Loire régió, Eure-et Loire megye

 

 

Reneszánsz kastély Párizstól mintegy 70 kilométerre. II. Henrik francia király építtette kedvese, Diane de Poitiers számára 1547 és 1552 között. 

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Anet_01_(RaBoe).jpg
 

Az épületegyüttesen a kor leghíresebb művészei dolgoztak, díszítésében például részt vett Benvenuto Cellini. Többször járt itt Stuart Mária, aki később, angliai börtönében felidézte az itt töltött szép órákat.


Miután II. Henrik belehalt egy lovagi tornán szerzett sebesülésébe, a királyné, Medici Katalin végre száműzhette a kegyencnőt, aki 1566-ban itt hunyt el. Hamvai ma is a kastély melletti monumentális sírkápolnában nyugszanak; bár a francia forradalom alatt történtek miatt csak részlegesen... Sajnos, akkoriban a kastély egyik szárnyát is lebontották.

A Napkirály évszázadában a kastély Vendome hercegéé lett. Járt itt akkoriban La Fontaine, Molière és Jean-Baptiste Lully.

1686-ban XIV. Lajos legidősebb fia, a trónörökös látogatta meg Vendome hercegét, aki ebből az alkalomból kérte fel a királyi udvar hivatalos zeneszerzőjét opera írására. Így az Acis és Galatea című operát, egyik legutolsó művét Lully ebben a kastélyban komponálta. Előadásának színhelye 1686. szeptember 6-án Diane egykori, virágokkal és gyertyákkal feldíszített nagy galériája volt (Galerie de Diane, vagy Salle des fêtes a kastély jobb szárnyában - úgy tűnik, éppen ezt a szárnyat bontották le később..., Lully zenei vezetésével. Utána a teraszon nagy lakomát rendeztek, tűzijátékkal megkoronázva, s Lully is a vendégek között volt.

Maga a mű rendkívül sikeres lett, s ma is Lully egyik legérettebb alkotásának tartják.



A kastély 1899 óta francia nemzeti műemlék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése