2017. június 12., hétfő

Darius Milhaud gyerekkorának helyszíne

Aix-en-Provence: 2, place Barthélémy Niollon

Franciaország, Provence-Alpes-Côte d'Azur régió, Bouches-du-Rhône megye



 



Provence egykori fővárosa a Saint Victoire-hegy által védett helyen, Marseille-től 30 km-re északra fekszik. Ma gyógyfürdőhely, a művészetek, a kutak és a platánok városa.

Ebben a 17. századi, 1670-ben épült, Logis du Bras d’or-nak (Aranykar) nevezett házban töltötte gyermekkorát Darius Milhaud.

Forrás: monumentum.fr


A lexikonok, életrajzok szerint itt is született 1892. szeptember 4-én, de Armand Lunel: Mon ami Darius Milhaud (Barátom, Darius Milhaud) című könyve szerint anyai nagyszülei házában, Marseille-ben látta meg a napvilágot.

Zenei tehetsége korán megmutatkozott: három éves korában zongorán lejátszotta az utcán hallott olasz dalt. Később hegedülni tanult, koncertekre járt. A helyi Mignet gimnáziumban tanult, ott volt osztálytársa Armand Lunel, aki később az említett könyvet írta róla. Amikor már a párizsi Conservatoire-ban tanult, akkor is mindig hazajött ebbe a házban vakációzni.

A családi otthont megörökítette önéletrajzi könyvében, mely magyarul Életem partitrúrája címmel jelent meg (ford. Justus Pál, Zeneműkiadó 1964):

Házasságkötésük után szüleim Aix-en-Provence-ban rendezkedtek be az „Aranykar”-ban. Ebben az öreg házban pergett le a gyermekkorom. Igen korán megnyílt a szívem a környező tájra, és érzékenyen fogtam fel az ismerős zajokat. Az Aranykar a város közepén épült azon a kis téren, ahol az Avignoni út és a Sextius sétány találkoznak. Szobám ablakából végigláttam a Sextius sétányon egész a Gyógyforrás épületéig, s ez valóban szórakoztató volt, főként vasárnapokon! Bámultam a kordékat, az öszvéreket, a sokféle holmit és a parasztokat, akik kék köpenyben voltak, mint Cézanne képein, s hosszan üldögéltek, ittak és kártyáztak a kávéházakban. Volt egy „déli szobánk”, éppen az én szobámmal szemben; főként ebben a szobában éltem: a játékszobám, a tantermem, majd a zeneszobám volt. … Lakásunk az Aranykar egész első emeletét foglalta el. A földszinten apám rendezte be mandulakereskedelmi cégének irodáit (a céget még nagyapja alapította 1806-ban). 

Milhaud megérte, hogy 1967-ben emléktáblával jelölték meg gyerekkorának és ifjúságának házát.

Forrás: http://www.paca.culture.gouv.fr

Már betegen az ünnepségen (Forrás: www.paca.culture.gouv.fr)

Hallgassuk meg egy zenekari művét, melyet szülőföldje, Provence inspirált:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése