2017. június 3., szombat

Itt halt meg a Carmen szerzője

Bougival: 5, rue Yvan Tourgueneff

Franciaország, Île-de-France régió, Yvelines megye




Bougival Párizstól nyugatra, a Szajna partján fekvő kisváros, ma 9000 lakosa van. Miután 1837-ben létrejött a fővárossal a vasúti összeköttetés, a párizsiak kedvelt kirándulóhelyévé vált. A festők, írók, muzsikusok is hamar felfedezték.

A Turgenyevről elnevezett utcában ma is álló emeletes nagypolgári villa Georges Bizet (18381875) révén a zenetörténetbe írta be nevét: itt fejezte be Carmen című operáját, majd ebben a házban hunyt el.

A ház az utca felől (Forrás: tourisme-bougival.com)
A Szajna-part, Bizet háza csillaggal jelölve (Forrás: lesamidebizet.com)

Az épület, melynek hátsó frontja néz a Szajnára, a 19. századból származik. Ezt bérelte ki Bizet 1874-ben, hogy határidőre befejezze a Carment. Egész nyáron megfeszített erővel dolgozott az opera hangszerelésén.
A próbák ősszel meg is kezdődtek, a premiert 1875. március 3-án tartották a párizsi Opéra Comique-ban. A bemutató nem volt sikeres, a nagyoperákhoz szokott közönség nehezen élte bele magát az alacsony sorból származó figurák történetébe és a szokatlanul erős érzelmekbe. A porig sújtott Bizet súlyosan megbetegedett. Az első szép tavaszi napok beköszöntével Bougivalba ment, remélte, hogy ott jobban lesz. Felesége és kisfia is elkísérték. Sajnos, megfürdött a még hideg Szajnában, ami hozzájárult állapota súlyosbodásához, s 1875. június 3-án meghalt. Még nem volt egészen 37 éves.

Az épület magántulajdonban van. Homlokzatán 1912-ben emléktáblát avattak





A zeneszerző helyi emlékezetének ápolására Bougivalban 2000-ben alakult meg a Bizet Társaság (Les Amis de Georges Bizet). 

Utóirat:
Úgy tűnik, veszélyben van az épület. Plácido Domingo, az Europa Nostra elnöke, aki pályafutása során a Carmen egyik legkiválóbb Don Joséja volt, 2017 nyarán tett közzé egy felhívást az épület megmentése érdekében. 



Utóirat 2. 2017. július 29.
Szerencsére a blogspot lehetőséget ad régi posztok frissítésére, így élek vele. 2017. június 30-án adta közre a francia Le Figaro a következő kis videót, amelyben a ház körüli friss helyzetről van szó. Érdemes megnézni annak is, aki nem tud franciául, mert bekukkanthatunk a ház belsejébe, láthatjuk Bizet szobáját is, amelyben a Carmen utolsó simításait végezte, és amelyben később meghalt. A korábbi tulajdonos család tisztában volt a ház és a hely történelmi értékével és nem lakta a szobát, meghagyta olyannak, amilyen Bizet idejében volt. A gondok most kezdődtek, miután az épület gazdát cserélt... 
Addig is nézzük meg belülről Bizet életének utolsó színhelyét, és reméljük a legjobbakat!




Újabb utóirat 2018. október 25-én: A HÁZ MEGMENEKÜLT! Részletek találhatók a francia sajtóban.


Források:

Németh Amadé: Georges Bizet élete és művei. Bp. Zeneműkiadó, 1976
www.lesamisdebizet.com
www.tourisme-bougival.com


1 megjegyzés: