2023. május 13., szombat

Bartók, látogatóban első feleségénél

 Szekszárd, Bezerédj utca 14.

 


 

A Béla király térről kiinduló utca bal oldalán találjuk a kétszintes lakóházat.



Járt benne Bartók Béla, aki első feleségét és fiát látogatta meg itt.


Bartók 1909 novemberében kötött házasságot magántanítványával, Ziegler Mártával. Egy gyermekük született, az apjára rendkívüli módon hasonlító ifjabb Bartók Béla, aki később jelentős, forrásértékű könyveket publikált édesapjáról.

1923-ban a házaspár elvált, Bartók zeneakadémiai növendékét, Pásztory Dittát vette feleségül.

Hamarosan Ziegler Márta is új családot alapított: 1925-ben férjhez ment unokatestvéréhez, Ziegler Károly mérnökhöz és Szekszárdra költözött. Egy ideig ifjabb Bartók Béla is vele élt.

Ez a ház akkor a Szekszárd-Bátai Árvízmentesítő Társulaté volt, ott volt mérnök Ziegler Károly, így szolgálati lakás lehetett, ahol az új házaspár élt. Két gyermekük született, egy fiú és egy lány. 

Érdekes megjegyezni, hogy a cég, így Ziegler Károly főnöke egy bizonyos Molnár Sándor volt, akinek Miklós fia aztán Mészöly Miklós néven jelentős író lett. Gyerekkorában tanította őt Márta zongorázni...

Bartók Béla válásuk után is törődött feleségével, segítette abban, hogy zongoratanárként érvényesüljön, mert felelősséget érzett anyagi helyzete iránt. Szekszárdon először 1927. január elején látogatta meg a Ziegler-házaspárt, akik akkor várták első gyermekük születését. Bartók sietett levélben az első menyét nagyon szerető édesanyját tudósítani:

M.-ék [Mártáék] nagyon szép csendes kis lakásban laknak.

Ebben a levélben mesélt a város határában tett "egzotikus" kirándulásukról is.

Végül idézzük a jeles szekszárdi helytörténészt, Töttős Gábort, mit írt a házról:

Bejáratánál két marcona kerékfordító öntöttvas oroszlán emlékeztet a hintós világra. A kapu fölött szőlőfürtöt tart két hasonló nemes sörényes. Nem tudjuk, Bartók Béla, aki az 1920-as években többször megfordult itt első feleségénél, vajon hogyan őrizte emlékezetében. Ifj. Bartók Béla számára, aki gyermekként hosszabb időt töltött a házban, bizonyára kedves emlékként idéződött.

 

Abban téved a leírás, hogy Bartók többször is járt volna itt, a források szerint ez volt az egyetlen alkalom; de rendszeresen levelezett volt feleségével, akit "Édes Márta"-ként szólított meg...

ez inkább egy griff, vagy sárkány...



Az épület ma is a vízügyé, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megyei szervezete működik benne.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése