2023. május 12., péntek

Bartók Szekszárdon kirándult

Szekszárd, Szűcsény-szurdik

 



Szekszárd sajátos része a Felsőváros északi nyúlványában, a szőlőhegyek felé vezető részen a löszbe mélyen bevágódott vízmosások, amelyek egész rendszert alkotnak. A Szűcsény-szurdik löszfalába valaha pinceszerű odúkat vájtak, amelyeket még az 1960-as években is használtak lakásnak.

 

googlemaps

 

Egy alkalommal, 1927. január 9-én kirándult ide Bartók Béla.

 

Ziegler Márta, még Bartók feleségeként

 

Első feleségét és vele élő fiukat, ifjabb Bartók Bélát jött Szekszárdra meglátogatni. Bartók, mint köztudott, nem egészen másfél évtized után, 1923-ban elvált első feleségétől, Ziegler Mártától és Pásztory Dittával kötött házasságot. Márta 1925-ben hozzáment unokatestvéréhez, Ziegler Károly mérnökhöz, akivel Szekszárdon élt, s velük első házasságából született fia is.


Bartók válásuk után először 1927 januárjában látogatta meg Szekszárdon a Ziegler-házaspárt, ekkor vitték kirándulni. Benyomásairól édesanyjának a következőket írta:

 

Tegnap nagy, 2 órás kirándulást tettünk a szöllőhegyekbe. Egy szakadékban vezet oda az út, a szakadék egyik oldalán legkevesebb 20 barlanglakás, egészen szabályszerű ablakokkal, tornáccal, házszámmal. Szinte Afrikában érzi magát az ember...

 

Biztosan nem véletlen, hogy Afrikára asszociált Bartók, hiszen 1913-ban még Mártával járt népzenegyűjtő úton az algériai Biskrában és környékén, ott láthatott hasonlót... 

 

A szurdikokat ma már tanösvénynek hívják és jeles turistacélpontok. A Csodahelyek blogban fényképek kíséretében több érdekességet is olvashatunk róluk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése