2023. május 15., hétfő

Dienes Valéria szülőháza

Szekszárd, Babits Mihály utca 17.

 

 

Ebben a házban született 1879. május 25-én Dienes Valéria író, filozófus, matematikus, az orkesztika (mozgásművészet és -tudomány) megalkotója. Eredeti neve Geiger Valéria, később férje, Dienes Pál nevét vette fel.

 


 

Apja, Geiger Gyula liberális szellemű ügyvéd és lapszerkesztő egyéni becsvágya érdekében nagy terveket szőtt, de minden vállalkozásába belebukott. Szegényen és csalódottan halt meg. Édesanyja, Benczelits Erzsébet tanítónő volt, akinek révén rokonságban álltak a közelben lakó Babits családdal; Babits Mihály költő Valéria gyerekkori jó ismerőse volt.

Később Geigerék elköltöztek Szekszárdról, de a nyári szünetekben a fiatal lány visszajárt a rokonokhoz, s a Séd patak partján álló házban néha találkozott a nála néhány évvel fiatalabb Babitscsal is.

Dienes Valéria az 1910-es években (Wiki)


Dienes Valéria 1908 és 1912 között a francia fővárosban tanult filozófiát: Henri Bergson előadásait hallgatta, amelyek életre szóló élményt, eszmei útmutatást adtak számára. A mozdulatművészet Isadora Duncan modern tánca már első látásra nagy hatással volt rá.  Beiratkozott Isadora testvére, Raymond Duncan görög tornatanfolyamára, később két kisfiával több hónapot töltött Nizzában, Raymond Duncan művészeti kommunájában. Budapestre hazatérve maga is mozdulatművészeti iskolát nyitott, amelynek első előadása 1917-ben a magyarországi szabad tánc első megjelenése volt. Orkesztikai műsorának nemcsak mozdulatanyaga volt modern, hanem a mozgással összhangban levő szöveg és dallam is. Tevékenységét annak felismerésével alakította, a mozgásművészet nem csak művészet, hanem a zene, a filozófia és a matematika kifejezési formája is.

1928-ban megalapította a Mozdulatkultúra Egyesületet. A tudományos elemzés igényével is az emberi mozdulatok tartománya felé fordult, amelynek törvényeit több évtizedes munka során rendszerbe foglalta és görög szóval orkesztikának nevezte el. Rendszere az emberi test természetes mozdulatainak és helyzeteinek törvényszerűségeit tárja fel és magyarázza.

Szülőházán 1992-ben, születésének évfordulóján helyeztek el emléktáblát:



"Nem vagy bezárva világodba,

ha azt egyetlennek nem hiszed"

E HÁZBAN SZÜLETETT

DIENES VALÉRIA

AZ ELSŐ MAGYAR PROFESSZORNŐ

1879-1978


 

Kis emlékkiállítása két házzal odébb, a Babits-emlékházban látható.

 

S hogy milyen is az orkesztika? Itt megnézhetjük Dienes Valéria híres Hajnalvárás című koreográfiája dokumentumok alapján elvégzett rekonstrukciójának részletét:

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése