2023. május 17., szerda

Liszt a szekszárdi Mária-napi búcsún

Szekszárd, Kápolna tér 10. Remete-kápolna



 

A barokk stílusú Remete-kápolna, avagy hivatalos nevén Szekszárd-Szőlőhegyi Kisboldogasszony-kápolna a városhoz közeli kis dombtetőn épült az 1750-es évek derekán. 


 

Esterházy Pál nádor leírása szerint itt már a 11. században is kegyhely volt, mely a török időkben elpusztult. A mai kápolnát hosszú idő után egy nagy pestisjárvány után építették. Főoltárán levő kegyszobra, a mariazelli Mária-szobor másolata a 19. század legelején egy bécsi kolerakórházból került ide.




A festői kápolnát hamarosan búcsújáró helyként kezdték tisztelni még a távolabbi környék lakói is. Ehhez biztosan hozzájárult, hogy hozzá egészen közel csobog a város legtisztább, legjobb ízű, ma is közkedvelt forrása, amelynek régen csodatevő erőt tulajdonítottak.

A több évszázados hársfák tövében kálvária vezet fel a Szenvedő Krisztus szobrához. Az idők folyamán menthetetlenné vált régi stációképek helyett Bucsányi Kálmán szekszárdi restaurátor 1990-ben új domborműveket alkotott.

Járt itt Liszt Ferenc 1865. szeptember 8-án, a Kisasszony-napi búcsún.

Második szekszárdi látogatásakor hozta el ide a társaságában levő művészekkel és barátokkal együtt vendéglátója, Augusz Antal, hogy lássák a hagyományos Mária-napi búcsút és a szép, festői környéket. Lisztnek nagyon megtetszett a hely, ezért Augusszal visszafordultak, hogy az akkor apjával együtt Szekszárdon tartózkodó Cosimának is megmutassák.

Augusz Antal 18 éves lányát, Annát Liszt mellett a fiatalasszony Cosima is elbűvölte, s szinte az ő alakján keresztül örökítette meg naplójában ezt a kirándulást:

 

Péntek, szeptember 8.

Liszt a reggelinél felkeresett minket. Tíz óra felé papával a szekszárdi kápolnába mentek, ahol minden évben megünneplik Mária napját, szeptember 8-át: nagy tömeg gyűlik ilyenkor össze. Misehallgatás után Liszt visszajött Cosimáért, hogy ő is lássa az ünnepséget. Cosi, az Abbé [Liszt], mama, papa és mi kettőnk [Anna és egyik testvére] társaságában jelent meg és mind ő [Cosima], mind az Abbé gyertyát helyeztek el a Szent Szűz oltárán. Minden tetszett neki: a magaslaton a fák között olyan szépen fekvő kis kápolna, az embertömegtől ellepett kis domb. Rosty, Reményi, Plotényi is velünk voltak, kint találkoztunk velük. Cosima elragadó volt széles kék szalaggal övezett, fehér ruhájában. Minden nagyon jól áll neki! A kápolnából lejövet nagy örömömre karomat nyújthattam az Abbénak, míg Cosi papával mellettünk haladt. 

 

Akiket még megemlít a napló, hogy részt vettek a kellemes kis kiránduláson: Rosty Pál, a zenekedvelő világutazó, Reményi Ede hegedűművész és állandó zongorakísérője, Plotényi Nándor.

Liszt szekszárdi vendégeskedéseiről ebben a posztban olvashatunk részletesen, egy másik írás pedig a Csörge-tavi csónakázást beszéli el.

A képek forrása a kápolna facebook-oldala.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése