2016. június 27., hétfő

Emlékoszlop Lavotta Jánosnak

Tállya, Rákóczi utca 34.




Tállya központjában, a Polgármesteri Hivatal előtt egy 1922-ben felállított (és 1994-ben felújított) obeliszk látható. Három, a településsel kapcsolatba került neves személyiségnek állít emléket.



Egy-egy oldalán Lavotta János, Bernáth Béla és Zempléni Árpád domborművű arcképét helyezték el, korabeli ízlésű méltató verssorokkal, a negyediken pedig  a felállítás körülményeit rögzítették.




Lavotta János (1764-1820) a magyar zenetörténetben nagy szerepet játszott verbunkos triász egyik jeles tagja volt; Tállyán hunyt el, sírja is a helyi katolikus temetőben található. Emlékszobája 2001 júliusában nyílt meg a Maillot-kastélyban.

Az 1878-ban született sátoraljaújhelyi főszolgabírót, Bernáth Bélát mint a hegyaljai szőlők újratelepítőjét tisztelik. A tállyai születésű Zempléni Árpád (1865-1919) - eredeti nevén Imrey Árpád - a maga korában jónevű költő volt; legnagyobb sikert aratott verseskötetének címét - Turáni dalok - is megörökítették domborművén.


Források:

Dombóvári János: Pusztafedémestől Tállyáig. Monográfia Lavotta Jánosról. Miskolc, Szent Maximilián Lap- és Könyvkiadó, 1994

A fényképeket 2007 nyarán készítettem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése