2016. június 27., hétfő

Lavotta János emlékszobája

Tállya, Rákóczi utca 10. Maillot-kastély 
 

 

A kastély 1720 körül épült barokk stílusban. A báró Maillot család akkoriban került Tállyára, ugyanis miután az elveszett szabadságharc után elkobozták a Rákócziak birtokait, egy részüket ők kapták meg. Az épületet az évszázadok alatt többször átalakították.

Forrás: bor.mandiner.hu



Egyik földszinti termében 2001-ben nyitották meg az 1820-ban Tállyán elhunyt és eltemetett Lavotta János emlékszobáját, amelyben művészi alkotások, kották, képek segítségével mutatják be a nagy verbunkos triász jeles tagjának életútját, munkásságát.


A Maillot-kastélyban állítják ki a Tállyán működött Középeurópai Művésztelep alkotóinak műveit is. A pezsgő művészeti élet néhány évre megszűnt, de 2014-ben újjáélesztették.

Lavotta János emlékét a sátoraljaújhelyi székhellyel működő Lavotta Alapítvány ápolja. Dombóvári János, az ottani, Lavottáról elnevezett zeneiskola igazgatója, az alapítvány elnöke több évtizedes kutatómunkájának eredményeként Pusztafedémestől Tállyáig címmel 1994-ben hézagpótló monográfiát jelentetett meg Lavotta Jánosról, a Lavotta Kamarazenekar pedig rendszeresen játssza és hangfelvételeken is közreadja Lavotta és kortársai zenéjét, illetve az általuk inspirált, vagy hatásaikat mutató műveket.

Zenei mellékletünkben ők játszanak - Lavottát:





 

Források:

Czellár Katalin - Somorjai Ferenc: Magyarország. Bp. Panoráma, 1998
Látnivalók Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Miskolc, Well-Press, 1998

A "kataliszt" jelzésű fényképeket 2007 nyarán készítettem

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése