2016. június 28., kedd

Hangversenyek a Hattyú-házban

Pécs, Király utca 15.




A belvárosi Hattyú vigadó, illetve Hattyú- vagy Fehérhattyú-ház néven is ismert épület a 19. század elejéről származik. Később eklektikus stílusban alakították át. Szép boltíves kapualja van.



Első emeleti nagyterme az 1800-as évek elejétől Pécs híres tánc- és színházterme volt (sajnos később kis irodákra osztották fel). 1815/16 telén operaelőadásokat tartott benne Hoch Lipót társulata. Később hangversenyeknek is helyet adott.

Az épület történetének legnagyobb eseményére 1846. október 26-án került sor, amikor Liszt Ferenc zongorázott e falak között. Liszt eredetileg egyetlen koncertet szándékozott Pécsett adni, de az október 25-én a színházban megtartott hangversenyén olyan hatalmas volt az érdeklődés, hogy másnapra még egy fellépést elvállalt a Hattyú vigadóba, ráadásul jótékony célra. Műsorán elsősorban operaparafrázisok szerepeltek. Az Életképek tudósítása szerint itteni koncertjén - ha lehet - még jobban elbájolta hallgatóságát, mint előző nap a színházban. A koncert végén Liszt tiszta bevételként 350 pengőforintot adott át a püspöknek jótékony célra. Az összeget az azóta megszüntetett budai-külvárosi temető kápolnájának építésére fordították (1981-ben lebontották az egyetemi kollégium építése miatt).

Az egyéb zenei események közül helyi viszonylatban kiemelkedett az az este, amikor 1862. február 1-jén a frissen megalakult Pécsi Dalárda itt tartotta bemutatkozó estjét. Ettől kezdve rendszeresen itt rendezték az országos viszonylatban is kiemelkedő Dalárda "alapszabályszerű" dalestjeit.

E két eseményről Liszt profiljával díszített márványtábla emlékezik meg az épület homlokzatán:


Szövegét ide másolom a jobb olvashatóság kedvéért:

A Hattyú épület nagytermében
hangversenyezett 1846. október 26-án
LISZT FERENC.
Itt zengett fel először a magyar dal
a Pécsi Dalárda 1862-ben
tartott hangversenyén.
A pécsi dalosmozgalom 100. évfordulóján, 1962-ben.

Zenei illusztrációnk Liszt fantáziája Donizetti: Lammermoori Lucia című operájának szextettjére:





Még néhány nagy név a ház zenetörténetéből:
Hangversenyezett a Hattyú nagytermében gróf Zichy Géza, a félkarú zongoraművész, a Hubay-Popper vonósnégyes és Reményi Ede. Érdekesség, hogy 1891 februárjában az 52. gyalogezred zenekarának itt megtartott koncertjén a Pécsett katonaidejét töltő Kerner István, az Operaház későbbi nagyszerű karmestere és főzeneigazgatója játszotta Beethoven c-moll zongoraversenyét.
 
Frissítés:
Az emlékhely történetét később kibővítve megírtam a Papageno Kataliszt blogjában is.


Források:

Kolta János: Pécs. Bp. Panoráma, 1975
Nádor Tamás: Zenei emlékhelyek Pécsett. Pécs, Városi Tanács, 1974
Nádor Tamás: Zenés esték a Mecsekalján. Pécs, TIT Baranya megyei Szervezet, 1979
Nádor Tamás: Pécs zenei krónikája. Pécs, Pro Pannonia, 1995
Nádor Tamás: Liszt Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Pécs-Baranya. Pécs, Baranyai Megyei Művelődési Központ, 1986
Romváry Ferenc: Pécs szobrai. Pécs, Városi Tanács, 1982

A fényképeket 2008 nyarán készítettem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése