2016. szeptember 7., szerda

Régi nagy úri murik színhelye

Nyíregyháza-Sóstófürdő: Svájci lak







A hangulatos, Nyíregyházától alig 4 kilométerre található gyógyfürdőhely egyik legérdekesebb épülete a Svájci lak.



Mint a homlokzatán elhelyezett műemléki táblán olvasható, romantikus stílusban, hegyvidéki családi házakra emlékeztető alakban tervezte és építette 1868-ban a szászországi származású, munkássága nyomán nyíregyházi polgárjogot elnyert Melhouse János.

Azért egy "profi" képet is mutatok az épületről, amelyiken arányai jobban látszanak:

Forrás: startturist.hu

Mindig vendégfogadási célokat szolgált. Falai között gyakran megfordult KRÚDY GYULA, aki egy írásában - némi iróniával - így ecsetelte az itt dívó szokásokat - melyek a zenéhez is kapcsolódtak:

Különösen volt itt egy nevezetes társaság, amely nyíregyházi és Szabolcs megyei urakból verődött össze, amely a Sóstó kultiválását tűzte ki életcéljául és a fürdő megnyitásának napjától annak bezártáig ébren és muzsikaszó mellett töltötte az éjszakákat. A régi balatonfüredi mulatságok kismiskák voltak ezekhez a dáridókhoz mérten. Bizony, az egykori bálrendező foroghatott volna a sírjában. Ha pedig kártyázni kezdtek ezek az urak, akkor nemegyszer vasárnaptól vasárnapig járta a "csöndes", és szép darab földek cseréltek gazdát. Olyan világ volt itt, mintha itt élte volna ki magát utoljára a régi, letűnt Magyarország. A kis sóstói fürdőn robbant ki minden virtus a magyarból, ami még megmaradott benne apáiból. Ha nem volt kártya, volt leányszöktetés vagy velencei éj a tavon. A kártya izgalmaiért kárpótoltak a nevezetes párbajok, amelyek olyan gyakoriak voltak, hogy Elek Gusztáv ezredes, ki ez idő tájt az ország első párbajsegéde volt, egy egész nyarat kénytelen volt Nyíregyházán tölteni, hogy az összegyülemlett lovagias ügyeket lebonyolítsa.




Ma egy márványtábla BLAHA LUJZA emlékét is idézi, mely szerint 1881-ben és 1921-ben megszállt benne a Nemzet csalogánya:


A közeli parkban is találkozhatunk Blaha Lujza emlékével. Markolt György alkotását 1983-ban állították fel. A mellszobor virággal díszített magas talapzaton áll:


Frissítés: Az emlékhely történetét később megírtam a Papageno Kataliszt blogjában is.


Források:

www.svajcilak.com
www.nyiregyhazavarosom.hu
Krúdy Gyula: A nyíregyházi beduinok. = Krúdy Gyula: Magyar tájak. Bp. Magyar Helikon, 1959
Ráday Mihály: Új városvédőbeszédek. Bp. Tarsoly, 2001
Csutkai Csaba - Papp D. Tibor: Nyíregyháza köztéri szobrai és plasztikái. Nyíregyháza, 2002

A "kataliszt" jelzésű fényképeket 2010 nyarán készítettem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése