2016. szeptember 3., szombat

A hegedűművész és az emlékíró borbély

Veszprém, Rákóczi utca 4.



A belvárosi házon 1994-ben helyezték el a veszprémi születésű Auer Lipót (1845-1930) hegedűművész emléktábláját, Kő Pál szobrászművész alkotását:



A ház - még az Auer-domborművel, 2006
 
Az Auer-dombormű - már a Panteonban, 2011

Néhány éve a Thököly utca 1. számú házra is került Auer-emléktábla, szövege szerint a hegedűművész ott élt gyerekkorában. Körülbelül ekkor Rákóczi utcai tábláját levették és a Vár utcai Veszprémi Panteonban helyezték el. Ezen nem volt pontosabb információ, viszont a veszprémi helyismereti irodalmat lapozgatva kiderül, hogy a Rákóczi utcai ház is köthető Auerhez.

Hogy pontosan milyen módon, ellentmondásos adatokat találtam. A Sétál a család sorozatban megjelent A zsidó múlt nyomában című kiadványban az olvasható, hogy az Auer család a Thököly utcából ide, az akkori Főpiac 57. számú házba költözött - de ennél részletesebb információval nem szolgálnak. Francsics Károly - akiről hamarosan még lesz szó - visszaemlékezéseinek előszavában viszont azt írja a kéziratot sajtó alá rendező Hudi József, hogy a házat özv. Auer Lipótné Pelikán Vladina 1876-ban vásárolta meg. Ő valóban Auer Lipót első felesége lehetett (az angol wiki szerint neve Nadine Pelikan), de a hölgy nem volt özvegy, hiszen a harmincas évei legelején járó Auer, aki ekkor a Cári Balett szólóhegedűse volt, 1930-ban hunyt el. Úgyhogy vagy a név, vagy az évszám nem stimmel ebben a hivatkozásban, így egyelőre homályban marad Auer Lipót kötődése a házhoz...

Ez viszont elvezet bennünket ennek a háznak másik híres, korábbi lakójához. Az épület már 1827-ben is állt, ekkor került ide, Halas János borbélyműhelyébe legényként Francsics Károly (1804-1880), s élete további részét itt élte le: először csak a borbélyműhely, később az egész kétemeletes épület az ő tulajdona lett.

Francsicsot emlékiratai tették híressé, amelyet 1846 óta vezetett. Hat kötetes kézirata 1870-ig foglalta össze életének történetét. Nagyobbik része 1973-ban Kis kamorámban gyertyát gyújték címmel jelent meg, később előkerült fejezeteit pedig 2001-ben Francsics Károly visszaemlékezései címmel adták ki (ebben olvasható az előbb említett adat a ház megvásárlásáról).



Zenei vonatkozás, hogy 1974-ben egy ajkai ház padlásáról előkerült Francsics 1847-es dátumozású daloskönyve, amelyet ma az Országos Széchényi Könyvtár őriz. A Dall Füzér feliratú, 175 oldalból álló füzetbe Francsics kedvelt dalainak, verseinek szövegét jegyezte be. Vörös Károly értékelése szerint a gyűjtemény jelentőségét, a belőle levonható ízlésbeli, társadalmi, szociológiai következtetéseket felerősíti lejegyzője életének részletes ismerete.

1998 óta Francsics Károlynak is van emléktáblája - csak nem itt, hanem szintén a Veszprémi Panteonban.
 
További Auer Lipót-emlékhely a Zenevándor blogban:
 
Veszprém, Thököly utca 1. Egy nagy hegedűs gyermekkora


Források:

Sétál a család Veszprémben: A zsidó múlt nyomában. Veszprém, 2014
Francsics Károly: Kis kamorámban gyertyát gyújték. Bp. Magvető, 1973
Francsics Károly visszaemlékezései. Pápa, 2001
Veszprém megyei életrajzi lexikon. Veszprém, 1998
Vörös Károly: Francsics Károly daloskönyve. = A Dunántúl településtörténete 5. 2. kötet. Veszprém, 1982

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése